Rätt flöte gör fisket roligare och effektivare.

Jätteskandal i sportfiskebranschen

Publicerat Senast uppdaterad

Profilerna bakom Kanalgratis och Team Galant har enligt en polisanmälan som Fiskejournalen tagit del av åkt på en, vad som närmast kan beskrivas som, en tjuvfisketurné genom Jämtland. Det hela framstår som så klantigt att man nästan undrar om det gjorts med vett och vilja enligt devisen alla streams är bra streams.

Innan vi går händelserna i förväg måste vi slå fast att en polisanmälan inte med automatik betyder att någon gjort sig skyldig till det brott de anmäls för. Det är upp till en åklagare att fatta beslut om att väcka åtal och skuldfrågan bedöms i domstol.

Enligt anmälan framgår, vilket också kunnat ses i Kanalgratis youtubekanal, att man fiskat med otillåtna metoder och i vatten där allt fiske är förbjudet. Anledningen skall ha varit att man filmade en tävling där allt var tillåtet, inklusive att bryta mot lagen och mot de fiskeregler som gäller i de vatten man tjuvfiskat.

Länsstyrelsen Jämtland har reagerat mycket starkt och i den polisanmälan som Fiskjournalen fått ta del av skriver man bland annat följande.

”Länsstyrelsen har via sociala medier (Youtube) och kontakter med berörda fiskevårdsorganisationer tagit del av den film som Youtube-kanalen/företaget Kanalgratis producerat och där det förekommer fiske utan giltigt tillstånd (om det nu förhåller sig så) och fiske på förbudsområden. Länsstyrelsen ser allvarligt på filmen som med dagens snabba och omfattande spridning av information både nationellt och internationellt (textad på engelska) ger en felaktig bild där det verkar vara tillåtet med alla fiskemetoder på alla platser i hela länet vilket kan leda till att andra personer försöker sig på liknande projekt eller bara fiskar som man gjorde i filmen för egen del i tron att det är tillåtet”