Kommunalråden Urban Granström (S) och Ahmad Eid (M) visar upp visionsbilder på Nyköpingsån. Foto: Victor Sandberg

Imponerande proaktivt i Nyköping

Publisert Sist oppdatert

I Nyköping satsar politikerna på en levande och fritt strömmande Nyköpingså. Socialdemokrater och moderater samverkar och man sätter sportfiske, paddling och besöksnäring före ineffektiva vattenkratfverk.

Merparten av de dammar och två av de vattenkraftverk som hindrar fisken från att fritt kunna vandra upp och ner i Nyköpingsån ska rivas ut. Ett vattenkraftverk sparas men det ska moderniseras och drivas vidare enligt moderna miljövilkor.

Sportfiskarna, som varit mycket engerade i Nyköpingsåns framtid, var mycket glada under måndagen när det stod klart att Nyköping satsar på en levande å.

-Det här är en stor dag för Sportfiskarna och många av våra medlemmar. Nyköpingsån är viktig för oss nyköpingsbor men redan idag är över 80% av de som fiskar efter lax och öring i ån besökare från andra kommuner. Med det här beskedet skapas förutsättningar att utveckla Nyköpingsån till ett levande vattendrag med ett fiske som är unikt för den här delen av landet. Dagens korta fiskesträcka där endast någon kilometer närmast mynningen är tillgänglig för havsvandrande fisk, kan nu komma att bindas samman med över en mil varierande strömvattenmiljöer. Vid sidan av den stora potentialen för ett utvecklat fiske så skulle en storskalig restaurering av Nyköpingsåns strömvattenmiljöer vara ett av de viktigaste naturvårdsprojekten som genomförts i den här delen av landet, säger Nils Ljunggren som är chef för sportfiskarnas verksamhet i region Mitt.