Den småskaliga vattenkraften står i fokus inför beslutet om den nationella planen.

HaV får kritik från flera håll för vattenkraftsplanen

Publicerat

Nej, det här duger inte. Det är slutsatsen som bland annat Älvräddarna dragit kring Havs- och Vattenmyndighetens inställning till den nationella planen för omprövning av vattenkraften. Nu stämmer även Sportfiskarna in i kritiken.

Sportfiskarna har lämnat in synpunkter på Havs- och vattenmyndighetens, Energimyndighetens och Svenska kraftnäts förslag på nationell plan för omprövning av vattenkraften, och de anser att miljöaspekterna måste tillmätas större betydelse. Sportfiskarna anser att det till och med är oroande att planen fokuserar så mycket på att vattenkraftens effekt och reglerförmåga ska öka samtidigt som vattenkraften ska miljöanpassas. Allt detta framgår i en skarp skrivelse som Sportfiskarna publicerar på sin hemsida, i anslutning till sitt remissvar. Under hösten väntas regeringen ta beslut om den nationella planen, som kommer staka ut framtiden för de svenska vattendragen.

Älvräddarna har flera gånger uttryckt att de tycker att Havs- och Vattenmyndigheten fokuserar allt mindre på vattenvård i sin verksamhet. Läs en färsk debattartikel av deras generalsekreterare Christer Borg här!

Sportfiskarna ifrågasätter bland annat varför mindre vattendrag med huvudsakligen småskalig vattenkraft ska omfattas av ett riktvärde, eftersom dessa inte bidrar till balansering och reglering av elsystemet. Risken blir då att riktvärdet stoppar viktiga miljöåtgärder i vatten där miljönyttan kan bli mycket stor, medan bidraget till elsystemet är mycket blygsamt, anser de.

Hela Sportfiskarnas skrivelse hittar du här, samt deras remissvar.

Läs även detta:

Kolla om brasan är okej – redan flera eldningsförbud