Annons: Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll.

Håll rätt kurs på sjön!

Publicerat Senast uppdaterad

Intresset för både sportfiske och båtliv har skjutit i höjden de senaste åren. Vi trivs på sjön helt enkelt, och gärna med ett spö i handen. Men hur sköter vi oss på böljan? Och vet vi hur vi ska bete oss? En kurs som ger förarintyg för fritidsbåt är en trygghet som både du som båtförare, dina medpassagerare och omgivning på sjön vinner på.

Svensk Båtutbildning är en aktör som har lång erfarenhet av att hålla förarintygskurser. Genom att ta förarintyg kan du tryggt ge dig ut med båten och fiska på de stora sjöarna, längs kusten eller i någon av Sveriges vackra skärgårdar.

Än så länge finns det ingen lag på förarintyg, men mycket talar för att det kommer bli så i framtiden. Och förändringens vindar blåser redan. Från och med 1 maj 2022 finns en lag som juridiskt reglerar åtminstone en del av sjötrafiken, nämligen att det blir ett lagkrav på förarbevis för vattenskoter.

Därför är det en god idé att redan nu se till att få det formella på plats och varför inte börja redan i sommar?

Utan erfarenhet och kunskap kan man utgöra en fara för både sig själv och andra och i dag finns inget lagkrav på att ha förarintyg för att framföra båt som är mindre än 12×4 meter, vilket alltså omfattar de flesta båtburna sportfiskare och andra fritidsbåtsägare.

– Om man inte känner sig säker skall man gå en kurs, samt om man är ny på havet, det vill säga planerar att köpa eller nyligen har köpt en båt. Förarintygskursen är grundkursen och den borde alla som ger sig ut på havet genomgått, säger Marcus Haglid, VD för Svensk Båtutbildning.

För fiskeguider ska det tilläggas att det krävs ett Fartygsbefäl klass 8, om du vill ha behörighet att framföra båt med max 12 betalande passagerare, med så kallat kommersiellt syfte. Alla yrken där en mindre båt används helt enkelt, såsom sjöräddning, charterbåtar, båttaxi och just fisketurer till sjöss.

Med andra ord – håll bättre kurs på sjön genom rätt utbildning!

Kursinnehållet syftar till att ge dig kunskaper och insikter om livet på sjön. Du får lära dig mer om säkerhet, gott sjömanskap och navigation på ett pedagogiskt och enkelt sätt. Innehållet består av kursbok, olika kurstexter med bilder, övningsfrågor, demonstrationsfilmer och exempelprov att träna på. När du gått igenom alla utbildningsdelar görs ett slutprov med en examinator för att visa att du kunnat tillgodogöra dig kunskaperna ordentligt. Det är också först när du klarar provet som du får själva Förarintyget. Förarintyget visar att du har tillräckligt med teoretiska kunskaper för att föra fritidsbåt inomskärs och på skyddade vatten.

Förarintyget och Kustskepparintyget är båda teoretiska kurser i klassrum med praktiska moment som innebär att man lär sig navigera i sjökort. Respektive kurs går under en helg, det vill säga lördag och söndag. Båtpraktiksintyget är en praktisk kurs i båt under cirka 4 timmar.

Kurserna läses under en helg i Stockholm eller Göteborg alternativt som lärarledd distanskurs via Zoom. Förarintyget erbjuder vi också som distanskurs som du läser helt på egen hand.Distanskursen som erbjuds är av likvärdig standard och förbereder dig för att klara examinationen på bästa sätt.

Priset för den lärarledda Förarintygskursen är 1 975 kronor och Kustskepparintygskursen 2 575 kronor. Kursmaterial och bok 600 kronor och båtpraktiken 1 500 kronor. Bara kunskapen om navigation i traditionella sjökort är ovärderlig i samma stund som elektroniska hjälpmedel slutar fungera och man på ett säkert sätt behöver hitta rätt i skärgård eller utomskärs.

Med vår kurs blir du en säker och trygg båtförare som kan njuta av livet på sjön tillsammans med dina medresenärer.

Läs mer och boka via Svensk Båtutbildning.