Gädda — en kultklassiker för gäddälskare

Publisert Sist oppdatert

Fiskelegendaren och mångårige fiskejournalenmedarbetaren Jan Olsson var tillsammans med filmaren Christer Mattsson något av pionjärer inom svensk fiskefilm. Jan med sin enorma kunskapsbank inom sportfiske och Christer med sin stora känsla för visuellt berättande skapade filmer som sågs och sågs om av generationer av sportfiskare.

På 1980-talet var fiskefilm ett okänt begrepp. På TV kunde man se Visst nappar det som i halvtimmeslånga program gjorde nedslag i den svenska fiskevärlden. I övrigt fanns det inte mycket att se i för den fiskesugne. Idén att man skulle göra fiskefilm kom från Christers fiskekompis Benny Lindgren. I en nästan en timme lång film får vi följa med på gäddfiske i älvar, sjöar och skärgårdsvatten.

I Stockholm fanns en ung och begåvad gäddfiskare vid namn Pär Lindberg som man fått höra talas om. Med föresatsen att fånga en gäddfångst på film, från kast till landning i en tagning, gav man sig ut i Stockholm skärgård tillsammans med Pär. Hur det gick får vi se i filmen men Pär säger i pressreleasen till nylanseringen av filmen Gädda att de högt ställda förväntningarna på fisket i skärgården både införlivades och överträffades.

Pär konstaterar också att catch & release är något som utvecklats väldigt mycket sedan filmen spelades in. Vid den här tiden ansågs det att det minst skadliga var att använda huggkrok vid landningen. Så ser vi inte på det i dag.

Se filmen här

Anders Nicander