Gäddan är vår viktigaste sportfisk som är på väg att försvinna i vattnen kring Gotland Foto: Martin Falklind

Fredning, mått och rekommendationer för abborre och gädda på Gotland

Publisert Sist oppdatert

Nu är det snart dags för gäddan och abborren att leka. Under perioden 1 mars till 31 maj är det förbjudet att fiska dessa arter i kustvattenområdet inom Gotlands län.

Att man överhuvudtaget behöver införa fångstbegränsningar för abborre och gädda i vattnen kring Gotland visar hur illa ställt det är med fiskbestånden i Östersjön. Länsstyrelsen på Gotland har infört en rad regler för fisket efter abborre och gädda som man måste känna till och följa.

Fredningsperioden på våren är nödvändig för att fisken ska få sköta lekbestyren i fred. Under resten av året ska regelverket för gädda följas när det gäller minimimått och maximimått samt fångstbegränsning.

För gädda är minimimåttet 40 cm och maximimåttet 75 cm. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 cm behållas per fiskare och dygn.

Utöver dessa regler som ovillkorligen måste följas har länsstyrelsen tagit fram en rad rekommendationer för att säkra bestånden. Länsstyrelsen rekommenderar att du:

  • inte tar upp mer än maximalt fem abborrar per fisketillfälle om du fiskar med spö eller ryssja.
  • är återhållsam om du fiskar med nät och inte tar upp mer än vad du behöver i det egna hushållet.
  • inte tar upp abborrar som är längre än 30 centimeter, eftersom de större abborrarna är extra viktiga för att reglera andra fiskarter som till exempel storspigg och svartmunnad smörbult.
  • helst undviker att fiska efter gädda. Skulle du få en gädda i nät eller på kroken så släpp om möjligt tillbaka den. Alla gäddor är idag viktiga för att vi på sikt ska få tillbaka ett livskraftigt bestånd av arten.