Den här fiskrätten är både god och elegant - en riktig festmåltid.

Fredagsreceptet: Stekt gös med sparris, rom och dillsås

Publicerad Senast uppdaterad

På fiskejournalen.se kommer vi under en tid framöver publicera fiskrecept som vi hoppas kommer inspirera inför helgens matlagning. Recepten kommer givetvis utgå från vår mest älskade råvara nämligen fisken.
Vi börjar med ett recept på en av landets mest populära arter som fått ett rejält uppsving under senare år då vertikalfisket brett ut sig över landet. Gösen är en fantastisk matfisk och här följer ett recept som vi tror du kommer gilla. Om du inte själv fångar fisken, tänk på att välja Krav- eller MSC-märkt fisk i affären. Då vet du att den kommer från livskraftiga bestånd och är fiskad med minsta möjliga miljöpåverkan.

Fisken
2 gösfiléer
600 g mandelpotatis
1 knippe grön sparris
2 salladslökar
ca 1 dl fiskrom, löj- eller laxrom

Dillsås
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl vitt vin
1 stort knippe dill
salt och peppar

Gör så här:
■ Fjälla gösen och dela filéerna i mindre bitar. Skär snitt i skinnet.
■ Sjud mandelpotatisarna. Blanchera sparrisen. Skär salladslöken fint.
■ Börja med dillsåsen. Koka upp grädde, mjölk och vin. Sjud tills 3 dl återstår. Mixa ner all dill och smaka av med salt och peppar.
■ Stek gösfiléerna på varje sida tills köttet blivit vitt. Håll koll på att de inte översteks.
■ Dela potatisarna. Arrangera gös, potatis, sparris och salladslök på tallrik. Skumma upp såsen med en stavmixer och fördela över fisken tillsammans med rommen.

Lycka till!