Fantastiskt spännande om hajar

Publicerat Senast uppdaterad

Visste du att en torsk ären närmare släkt med människan än med en haj? Och visste du att hälften av alla hajar som fångas för att man vill göra soppa av deras fenor fångas av EU:s fiskeflotta? I radioprogrammet Lost shark & hajarnas Hades får vi lära och förfäras.

Hajar har funnits på jorden sedan innan dinosauriernas tid. Länge var de det dominerande rovdjuret i havet men ett allt för hårt yrkesfiske gör att hajarna är på väg att försvinna.

Vissa hajarter växer så långsamt och blir könsmogna så sent att de inte tål att fiskas överhuvudtaget. Till dessa arter räknas grönlandshajen som kan bli över 500 år gammal.

I svenska vatten finns flera hajarter där pigghajen är den i särklass vanligaste. Den är faktiskt så vanlig att den tycks ha tagit över rollen som toppredator från torsken, sejen och blekan. Så märkligt kan det vara i ett ekosystem som är på väg mot kollaps. Enligt vissa teorier har de pigghajar som trots allt finns kvar samlats i vår del av Atlanten och det är därför de upplevs som så många. EU har beslutat att tillåta yrkesfiske efter pigghaj.

Som sportfiskar får man fånga och behålla en pigghaj på mindre än 100 centimeter per dag.

På Sveriges Radio play kan man lyssna på detta knappt tio minuter långa program som verkligen förändrar bilden av hajen. Programmet rekommenderas varmt och du hittar det här