Intervju

Dags att skrota bränsledrivna utombordaren?

Branschfolket förklarar läget med elmotorer

Liksom i bilbranschen blir elmotorer för fiskebåtar alltmer populärt. Fiskejournalen hörde av sig till Markus Wennberg och Erik Ekström från Comstedt, ett bolag som säljer det mesta för fritidsbåtar. De tror på elmotorernas roll i den gröna omställningen.

Hur står sig dagens elmotorer mot bränslemotorer? 

– Elmotorer har blivit alltmer konkurrenskraftiga gentemot traditionella bränslemotorer tack vare teknologiska framsteg. Elmotorer erbjuder tystare drift, fler funktioner och lägre driftskostnader, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för alla typer av fiske.

Comstedt är agentur för varumärkena Minn Kota och Torqeedo, två tillverkare av elmotorer. Den senare, Torqeedo, är helt ny på den svenska marknaden.

Vad är fördelarna för fiskaren med elmotor?

– För fiskare innebär elmotorer en tystare och renare drift vilket naturligtvis är en stor fördel. De avancerade navigationsfunktionerna i våra frontmonterade elmotorer från Minn Kota underlättar också kontrollen över båten avsevärt, vilket gör det enkelt att hålla position (ankra) eller automatiskt navigera efter till exempel en förutbestämd rutt, djupkurva eller kurs.

Minn Kotas frontmonterade elmotor.

Vilka miljömässiga fördelar har elmotorer, och hur stor är miljöskillnaden?

– Skillnaden är stor, elmotorer släpper inte ut några avgaser, vilket är en stor fördel för både vatten och luft. Dessutom är bullret lägre, vilket minskar störningar för vattenlivet. En annan aspekt är också att servicepunkter och slitagedelar är betydligt färre, på en elmotor finns det till exempel inga oljor som skall bytas årligen.

Hur pass tillgängliga är elmotorer för fiskare, i utbud och pris?

– En elmotor som primär framdriftsmotor är initialt en dyrare kostnad, men tack vara betydligt lägre drifts- och servicekostnader är det på längre sikt många gånger en smart investering. En frontmonterad elmotor som komplement till en bensinmotor är idag en vanlig lösning och kan jämföras med en hybridbil, där längre transportsträckor körs med den vanliga förbränningsmotorn men elmotorn används vid fisket, till exempel vid trolling eller förflyttningar och ankring, det sparar många gångtimmar på förbränningsmotorn vilket är bra för både miljön och plånboken.

Till vilken sportfiskare rekommenderar du elmotor framför bränslemotor?

– Vi rekommenderar egentligen elmotorer till alla typer av sportfiskare med båt, särskilt de som värderar tyst och miljövänlig drift. Men sen kommer man inte ifrån att många anser att det ur ett rent ekonomiskt perspektiv fortfarande är mer försvarbart att ersätta en mindre bensinmotor än en större. Detta till stor del på grund av att det krävs mycket batterikapaciteten för att driva en större motor och de större batterier fortfarande är relativt dyra, men utvecklingen går hela tiden framåt. 

– För själva fisket ger en frontmonterad elmotor otroligt många fördelar som förenklar för sportfiskaren, dessa funktioner går ej att få på en vanlig utombordare.

 Hur tror du att situationen med el- kontra bränslemotorer kommer bli i framtiden?

– Framtiden ser ljus ut för elmotorer, med tanke på växande miljömedvetenhet och tekniska förbättringar. Vi förväntar oss att efterfrågan på tystare, renare och mer energieffektiva motorer kommer att öka. Elmotorer kommer att bli ett alltmer populärt val, vilket kommer att driva på innovation och tillgänglighet ytterligare.