Bläckfisken ökar i svenska vatten. Foto: Anders Nicander

Bläckfisken ökar i svenska vatten

Publicerad Senast uppdaterad

Som vi berättat om många gånger så har vi numera en så god tillgång på bläckfisk i Västerhavet att man kan bedriva ett framgångsrikt sportfiske efter arten. Yrkesfiskets fångster visar också på en tydlig ökning av beståndet.

Vi har flera arter av bläckfisk som besöker oss regelbundet men det vanligaste, och numera permanenta blötdjuret, har fått namnet nordlig kalmar (betoning på sista vokalen). Detta är en tioarmad bläckfisk modell squid. De är en ganska vanlig bifångst vid makrillfiske under sensommar och höst men man behöver ha en bläckfiskvobbler på tacklet för att kunna fiska riktat efter bläckfisken.

På Göteborgs fiskauktion räknar man med att det kommer att landas 25 ton bläckfisk i år. På andra sidan Kattegatt har några danska yrkesfiskare gått över till att enbart rikta sitt fiske efter bläckfisk.

En märklig detalj som man kan höra Roger Thiander på Göteborgs fiskauktion berätta för Sveriges Radio är att bläckfiskfångsterna tycks gå i treårscykler där det finns ett dåligt år, ett medelbra år och ett bra år. 2023 har varit ett bra år där man också ser en ökning av fångsterna jämfört med tidigare bra år.

Enligt forskarna beror ökningen på att havet blir varmare vilket gör att bläckfisken trivs bättre på våra breddgrader.