Jäst kan delvis ersätta fiskmjöl i odlingar, visar forskning från SLU. Foto: Eric Engbretson

Bagerijäst kan få odlingsfisk att växa

Publicerad Senast uppdaterad

De vanligaste proteinkällorna i dagens fiskodlingar är soja- och fiskmjöl. Användandet ifrågasätts dock eftersom produkterna även är viktiga för människor. Statens lantbruksuniversitet har därför forskat på alternativa proteinkällor och upptäckt att bagerijäst kan fungera lika bra – så länge det inte överdoseras.

Jästen i försöken hade odlats på matavfall och dess proteiner upptogs likvärdigt hos de regnbågar som undersöktes. När 40 procent av fiskmjölet ersattes med jäst uppvisades ingen försämring av fiskarnas tillväxt och stresstålighet. Vid högre andel jäst så växte fiskarna sämre och led dessutom av blodbrist. Det tros bero på den höga andelen DNA och RNA i jästen. Om dessa nivåer kunde minskas tror forskarna att jäst kan ersätta ännu mer fiskmjöl i framtiden.

Läs mer här.

Hans Hällman