Jodå – det kom upp både granna öringar och laxar under premiärdagarna i Emån. Foto: Mathias Sabel

Äntligen premiärvecka i Emån – kyliga men fina fiskar i farten

Publisert

Så har det äntligen varit premiär i klassiska Emån. Många har längtat att få fresta åns öringar och laxar, och visst kom det upp några fina exemplar redan på premiärdagen. Fiskejournalens man på plats, Mathias Sabel, ger följande rapport:

Några fiskar märktes i forskningens namn. Foto: Mathias Sabel

Veckan inleddes med 5 minusgrader i luften när hoppfulla fiskare gick ned i vattnet klockan 07.00. Efter en trög morgon kunde solens strålar börja göra sitt och kring lunch tog fisket fart. Fiskeförvaltaren Kent Håkansson kunde vid lunch summera de första timmarna;
– En något trög start, fisken står djupt i det kalla vattnet och verkar vara lite köldstel. Det rinner 60 kubik och är 2,5 grader i vattnet så förutsättningarna är inte de enklaste. Men ett par havsöringar och laxar har landats och med solens hjälp ser vi fram emot ett fint fiske under eftermiddagen.

Så kom det också att bli. Som de flesta vet räcker det med en liten temperaturökning i vattnet för att det ska börja hända saker och när dagen summerades kunde Kent glatt konstatera att de flesta av dagens fiskegäster hade fått fisk.
– Förra hösten var inte den bästa precis och väldigt få grövre fiskar landades. Så det är glädjande att se att de fiskar som landats i år är i god kondition och utan svamp, dessutom i väldigt bra storlek, runt 80 centimeter eller över vilket är mycket glädjande.
När måndagen summerades kunde Kent räkna in 32 landade fiskar varav 6 laxar.

Mikael Frödin var en av premiärgästerna som lyckades fånga fisk. Foto: Mathias Sabel

Tisdagen bjöd även den på kyla och moln, inte det bästa vädret för en framgångsrik andradag i ån helt enkelt. Men ett femtontal fiskar landades och även denna dag större lax kring 115 centimeter eller över.

Onsdagen lovade strålande sol kring lunch och hela tio grader men om vädergudarna ville spela gästerna ett spratt lyckades de verkligen. Dis och dimma och kring nollstrecket gav gästerna en svår utmaning i att landa fisk i den bitande kylan. Men en handfull fiskare kunde kliva upp ur ån innan mörkret lade sig, kalla men lyckliga över landad fisk. Totalt landades sex fiskar denna bistra onsdag, även under onsdagen hamnade fina laxar i fångsboken.

Vill få bättre kunskap
När Kent Håkansson summerar de tre inledande dagarna så har det varit som förväntat;
– Mycket glädjande är att den landade fisken är i väldigt bra kondition. Nu håller vi tummarna för ett snabbt väderomslag till det varmare slaget så fisket kommer i gång här på Em. Forskare från Linnéuniversitetet och SLU var på plats hos oss i början av veckan för ett märkningsförsök av Emåöring med radiosändare. Syftet är att få bättre kunskap om havsöringens beteende och vandringsmönster efter att den fångats med spö. Det ska bli väldigt spännande att ta del av dess resultat senare under året.

Foto: Mathias Sabel
Öring i håven! Foto: Mathias Sabel