Lucas fick helt klar flest. Foto: Anders Nicander

Äntligen is!

Publisert Sist oppdatert

Extrema svängningar i vädret ger inga säkra isar. Men det finns köldhål där sjöarna fryser snabbare och ligger längre. I hjärtat av Dalsland hittade vi några små vatten med stor fisk och säker is.

Numera är det ganska sällan man hittar bäriga isar söder om Dalälven. Annat än på småvattnen. Klimatförändringarna är ett faktum och vi får vänja oss vid att tålmodigt vänta på kalla perioder. När vi i dag, för första gången i vinter, kunde stega ut på 15 centimeter fin kärnis kändes det stort. Den lilla dalsländska skogssjö som vi hade beslutat oss för att fiska i har visat sig lovande vid tidigare provfisken.

Och visst var abborren hemma!

Först kom de små. En illa krokad fick plikta med livet och offra sina ögon i jakten på större fisk. Här är det tradition här att fiska på abborröga istället för maggot och år av erfarenhet har visat att de största hellre tar ett öga en än maggot.

Abborrögon är ett superagn.

I tredje hålet drar jag på en fisk som jag först tror är en liten gädda. Jag tar sällan fel på abborre och gädda numera men den hör krabaten kändes lite för explosiv för att vara en abborre. Men upp kom en vacker abborre på runt åtta hekto.

Vi fiskar vidare. Då och då stramar det till och vi kan hissa upp en abborre. De allra flesta är små men några kvalar in i kategorin ”matare” och förpassas efter en skonsam avlivning ner igenom hålet i skryllan (pimpelstolen).

Men fisket är över lag ganska trögt. Det går många hål mellan huggen och vi experimenterar med olika pirkar och pimplekrokar. Fiskekompisen Lucas får helt klart flest abborrar. Han har en specialkrok som tycks vara riktigt bra i dag.

Eller så är han helt enkelt bara duktigare än mig på att pimpla abborre.

Den lilla sjön höll fina abborrar.

Utanför en brant sluttande udde kommer så fisken vi väntat på. En tung trög fisk hissas upp och det blir läge plocka fram kameran. För ovanlighetens skull finns det en enkel våg i skryllan och fisken väger in på 1085 gram. En luggsliten krigare som inte ser ut att ha så många strider kvar. Naturligtvis får den simma tillbaka efter en snabb plåtning.

När decemberdagen går mot kväll slutar det hugga helt och vi ger upp och drar oss mot bilen. Vi kommer tillbaka en annan dag. Här fick vi fiska helt själva hela dagen. Det passar oss bra.