Råån är en symbol för god fiskevård.

Ännu en seger för Råån

Publisert Sist oppdatert

Skånska Råån är numera en rikskändis. Känd för sitt fina havsöringfiske, men också för att man här visat hur långt man – mot alla odds – kan nå med god fiskvård. Nu ska Görarpsdammen rivas och vandringsfisken kan för första gången på hundra år nå sina lekplatser längre upp i vattendraget.

Vi har otaliga gånger rapporterat om fiskdöd i Råån. Utsläpp från småskalig industriverksamhet har orsakat akut syrebrist och mängder av fisk har dött. Varje gång har beståndet hämtat sig och ån har kunnat fortsätta att bjuda på ett förnämligt fiske efter främst havsöring men också efter abborre,gädda och vitfisk. Råån har också blivit hemvist för förrymda danska regnbågar som smitit från odlingar.

Görarpsdammen med sitt höga cementdämme sätter effektivt stopp för den vandringsfisk som inte hittar till eller kan utnyttja laxtrappan vid Görarp.

En art som kanske kommer gynnas mest av rivandet av dammen är flodnejonögat. Denna unika varelse, som är akut utrotningshotad, leker i Råån och kommer nu kunna ta sig fritt uppströms till sina ursprungliga lekplatser.

Hur rivningen ska gå till är ännu inte bestämt och man tror att arbetet kommer att påbörjas 2025.