Abborren var ordentligt på hugget. Foto: Anders Nicander

Älskade is

Publisert Sist oppdatert

Fiskejournalens nyheteredaktör drog ut på abborrpimpling med Sportfiskarnas Mathias Arnham. Även om de största höll sig undan fick vi uppleva precis hur fantastiskt kul vinterfiske kan vara och hur underbart det är att vara ute på isen. Lunchen, det kanske bästa av allt, höll rakt av världsklass.

Visst är man privilegierad när man har ett vatten som bjuder på fantastiskt abborrfiske tio minuter hemifrån! Men det är en ynnest som faktiskt ganska många i vårt avlånga land har. Abborren är vår vanligaste och kanske mest älskade sportfisk. Vi kan fiska den året runt och den är på många sätt den perfekta vinterfisken. Ofta huggvillig och lätt att hitta.

På tal om att vara lyckligt lottad så hade vi fått låna några av 13 Fishings fantastiska isfiskeutrustningar. De är inte de billigaste man kan köpa för pimpelfiske men wow vilka grejer! Black Betty-rullen och Wicked ice-spöt var en dröm att fiska balans med Att drilla upp fisken på en rulle och slippa löslinan på isen som man har vid traditionellt pimpelfiske är suveränt. Dagens största abborrar höll sig kring blygsamma halvkilot men abborren högg stundtals lika aggressivt som på en sommardag.

Vi testade ett gäng av Rapalas erkänt enastående balanspirkar. Rätt storlek i dag var 50 millimeter vilket också passade bra med djupet (3-5 meter). Abborren högg både vid botten och i frivattnet och ett par gånger fick vi i det närmaste operera ut balansare som abborren svalt. Oftast tar fisken på rapalapirkens lyskrok men i dag var de verkligen på jakt. Lite mer naturtrogna färger verkade funka bäst. Men i dag var en sådan där ovanlig dag när fisken högg på i princip allt

Och så lunchen. Mathias Arnham hade tagit med sig en så kallad fackelstubbe som vi släpade med på en pulka ut på isen. En fackelstubbe är en stubbe av torrt lövträ i vilken man sågat djupa spår med en motorsåg. Den är lätt att tända och ger en yta på ovansidan där man kan sätta stekpannor och andra kokkärl. En eld och en spis i ett. Hur bra som helst. På stubben lagade Mathias vinstuvad abborre med mänger av stekta gula kantareller. Anrättningen toppades med vit sparris som han förkokt och hade med i en termos. Världsklass!