Annons: Sponsrat innehåll

Läs storyn bakom Minn Kota - världens mest sålda trollingmotor.

85 år med Minn Kota – världens mest sålda trollingmotor

Publisert Sist oppdatert

Elva miljoner sålda trollingmotorer ljuger inte. Det är just den siffran som Minn Kotas fabrik i Mankato spottat ur sig sen de så tidigt som 1934 satte standarden för det moderna båtfisket.

Av sportfiskare för sportfiskare
Uppfinnaren tillika sportfiskaren O.G. Schmidt sökte tidigt svaret på hur man kunde göra båten mer lättkontrollerad under sportfiske. År 1934 uppfann han den första växeldrivna elektroniska trollingmotorn, en snilleblixt som skulle ge det moderna sportfisket en rejäl knuff i rätt riktning. Det var då, i hjärtat av det amerikanska fiskelandet MINNesota och norra DaKOTA som företaget Minn Kota föddes.

Jimmy Lindahl: ”En driftsäker arbetshäst som aldrig sviker. Min bästa vän på sjön.”

– En driftsäker arbetshäst som aldrig sviker. Min bästa vän på sjön, säger Jimmy Lindahl.

Idag 2020, 85 år senare designar, servar och tillverkas fortfarande motorerna i fabriken i Mankato, Minnesota. Sedan början av trettiotalet har Minn Kota anställt amerikanska sportfiskare till fabriken. Filosofin är att motorerna ska tillverkas av sportfiskare för sportfiskare och varje motor är lika viktig då den tillverkas av en sportfiskare, till en annan.

En utvecklingskurva på åtta decennier
Det är inte konstigt att dagens Minn Kota-motorer besitter den uppfinningsrikedom och precision som de är kända för. Med en utvecklingskurva som sträcker sig över åtta decennier hinner detaljerna finslipas, och under de senaste tre årtiondena även den viktiga programvaran. Men allt har en början och backar man bandet så förstår man hur mycket vatten som runnit genom St. Croix River sen O.G Schmidt rullade igång produktionen. Demokraternas Franklin D. Roosevelt leder det amerikanska folket genom den ekonomiska depressionen. Talfilmen introduceras med svensk-amerikanskan Greta Garbo i spetsen, samtidigt snickrar gänget i Mankato ihop den första Minn Kota-motorn. En skapelse som skulle visa sig bli den viktigaste utrustningen en båtburen sportfiskare kan äga, så än idag 85 år senare.

Johan Broman: ”Jag har inte tid eller råd med avbrott på grund av utrustning som inte funkar. Det är en av anledningarna till att jag väljer Minn Kota”

– I egenskap av fiskeguide, Tv-producent och programledare är jag beroende av att min utrustning fungerar och håller även under värsta tänkbara förhållanden. Jag har inte tid eller råd med avbrott pga. utrustning som inte funkar. Det är en av anledningarna till att jag väljer Minn Kota, säger programledaren och producenten Johan Broman.

Den första trollingmotorn
Den första trollingmotorn som producerades av Minn Kota var en växelstyrd elmotor utan några som helst finesser och det skulle dröja några år innan det började likna något. Rättare sagt trettio år. 1965 slår Minn Kota på stora trumman och lanserar en elmotor som kunde rotera i 360 grader, använda tre hastighetslägen och möjligheten att gå baklänges. Tre år senare, 1968 kom den första fotpedalen. Först nu syns trollingmotorn i svensk fiskepress, Leif ”Gäddprofessorn” Engström spred habegär bland svenska sportfiskare då han i åtskilliga artiklar stoltserade med sin frontmonterade Minn Kota.

Under kommande år fram till mitten av 80-talet kämpade Minn Kota med att få ner energiförbrukningen och 1985 kom tillbehöret Maximizer som bjöd på variabel hastighet och snålare batteriförbrukning. Ytterligare två år senare var tillbehöret standard i alla motorer.

Så här såg en annons för Minn Kotas nya trollingmotor ut 1965.

Intelligens ombord
1991 revolutionerade Minn Kota med den första självstyrande trollingmotorn, ett litet mikrochip erbjöd alla världens fiskare en autopilot. Framtiden var här. Sen rullade tekniken på och mjukvaran anpassades efter sportfiskarnas önskemål. I en rasande fart. 2003 var den första trådlösa fjärrkontrollen ett faktum. Fyra år senare kunde man som sportfiskare få en integrerad Dual Beam-givare i motorn. 2010 föddes det avancerade GPS-baserade navigationssystemet i-Pilot med ankringsfunktion, farthållare och möjligheten att spela in spår som elmotorn automatiskt kunde följa. Alla kommandon sköttes direkt från handen med endast några knapptryckningar, precis som idag.

Mathias Holgersson: ”Jag använder min elmotor 90% av tiden på sjön, därav är driftsäkerhet och funktionalitet viktigast för mig.”

– Jag använder min elmotor 90% av tiden på sjön, därav är driftsäkerhet och funktionalitet viktigast för mig, att Minn Kota dessutom har marknadens bästa ankringsfunktion gör inte saken sämre, säger Youtube-stjärnan Mathias Holgersson.

2020 är det sömlös integration i det marina nätverket One-Boat Network som gäller. Minn Kota-elmotor, Humminbirdskärmar, Humminbird 360-givare och Minn Kota Talon elektroniska grundvattenankare samarbetar i ett intelligent nätverk för att maximera möjligheterna på vattnet.

Sedan O.G. Schmidt drog första penseldraget till vad som skulle bli den första elmotorn för båtburna sportfiskare så har Minn Kota idag sålt 11 miljoner motorer. Det gör Minn Kota till världens mest sålda trollingmotor.

Äger du en av dem?

Mikael Puhakka: ”Med min Minn Kota i-Pilot kan jag följa en kant samtidigt som jag har händerna fria för både fiske och mina kunder.”

– Med min Minn Kota i-Pilot kan jag följa en kant samtidigt som jag har händerna fria för både fiske och mina kunder. Elmotorn sköter sig själv, säger fiskeguiden Mikael Puhakka

Några viktiga milstolpar
1934 – Första växeldrivna elektroniska elmotorn.
1965 – Första elmotorn med fram- och bakväxel.
1968 – Första fotpedalen.
1985 – Första enheten för batterispar och variabel hastighet såldes som tillbehör (Maximizer™).
1991 – Första mikrochip-kontrollerade självstyrningssystemet för elmotor. (AutoPilot™).
1992 – Första vass-och sjögässkyddade elmotorpropellern (Weedless Wedge™).
1999 – Första elmotorn med automatiska nedsättning/upptagning.
2002 – Första elmotorn med inbyggd ekolodsgivare.
2003 – Första elmotorn med trådlös fjärrkontroll (CoPilot™).
2007 – Första elmotorn med inbyggd Dual Beam ekolodsgivare.
2010 – Första trådlösa fjärrkontrollen med GPS-baserat navigationssystem (i-Pilot®).
2013 – Första trådlösa fjärrkontrollen med GPS-baserat navigationssystem som kommunicerar med en Humminbirdskärm (i-Pilot® Link™).
2017 – Första kabelstyrda elmotorn med GPS-baserat navigationssystem som kommunicerar med en Humminbirdskärm (Ultrex™).
2018 – Elmotor, Talon och Humminbirdskärmar kommunicerar i ett sömlöst marint nätverk (One-Boat Network).

Adam Orre: ”Med fördelarna från Mega360 Imaging kombinerat med One-Boat Network kan jag snabbt skaffa mig en uppfattning om ett nytt vatten.”

Äger du en trollingmotor från Minn Kota? Om inte – kika här!