Makrillen är på G!

Makrillen är här!

I dag kom första rapporten om landfångad makrill från Bohuslän. Nu börjar en mycket rolig period med fiske efter vår kanske starkaste fisk i förhållande till storlek. De första makrillarna anses också vara extra goda.

Publicerad Senast uppdaterad


Makrillen är den verkliga folkfisken på Västkusten. När så gott som alla andra arter minskat kraftigt i både storlek och antal är det alltjämt gott om makrill. Metoderna för att fånga makrillen är många och varierande.

När första vågen av makrill nu väller in i skärgården kan man ofta hitta den längst in i fjordarna. Eftersom det inte är alls lika mycket makrill nu som senare på sommaren kan man dock behöva leta lite för att hitta den.

Kustfisket efter makrill har fått ett ordentligt uppsving och under de senaste somrarna har man kunnat se fullt av entusiastiska sportfiskare på klipporna. En oerhört rolig syn. Förr flockades man för att fiska torsk, i dag är det makrill.

Fiskar man från land vill man kunna kasta långt och en havsöringutrustning med ett spö som är klassat för att kasta upp till cirka 30 gram är perfekt! Istället för det klassiska havsöringdragen i stansad plåt är det bättre med små gjutna kastpilkar. Dessa beten kastar otroligt bra.

Spro Zocker 18 och 28 gram är en klar favorit för kustfiske efter makrill.

Vill man öka fångstchanserna ytterligare är det perfekt att använda en eller ett par upphängarflugor. Antingen kan man använda glittriga streamers binda på saltvattenkrok eller så kan man klippa isär en makrillhäckla och knyta om den så att man får önskat antal krokar.

Sök makrillen där det är mycket rörelse i vattnet och där det är djupt hela vägen intill land.