Makrill är en av arterna som ingår i Havssvenskan. Foto: Anders Nicander

Makrill – nygammal folkfisk

Makrill är numera i särklass vanligaste sportfisken längst Västkusten, kanske till och med den vanligaste fisken. Från att ha varit lite förbisedd av har den vuxit enormt i popularitet.

Publicerad Senast uppdaterad

Det finns något i dag som påminner om hur kustfisket var för länge sen. Havsöringfisket har formligen exploderat och makrillen håller på att få lite kultstatus. På klippor som för bara några år sedan, på sin höjd, gästades av några luggslitna nostalgiker eller nybörjare som missat att det mesta av fisken är försvunnen från Västerhavet flockas nu makrillfantasterna. Facebookgruppen Makrill på Västkusten har nästan 16 000 medlemmar och den växer ständigt.

Det är inte så konstigt. Makrillen är en utmärkt matfisk och en sportfisk som i förhållande till sin storlek är det kanske tuffaste vi har. Dessutom är miljön där vi fångar den storslagen.

Man kan fånga makrill på allt från flugfiske till mete. På platser som kräver att man kan kasta långt är spinnfiske klart bäst. Man kan använda samma drag som vid havsöringfiske men drag som är gjutna och inte stansade ur plåt kastar man ofta betydligt längre. Dessa kompakta drag har lite mindre rörelse än stansade drag men det tycks inte spela så stor roll för makrillen.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera