Utmärkande för de gäddor man fångar i vegetationen är att de oftast är otroligt stridbara och aggressiva

M/G Muskie Tandem – Ögonöppnaren

Draget du måste komplettera förrådet med 

Publicerat Senast uppdaterad

M/G Muskie Tandem, eller ”M/G-spinnaren” som den ofta kallas, fick sitt svenska genombrott under tidigt 2010-tal. Betet är otroligt effektivt, framför allt för fiske i vegetation. Om du inte redan införskaffat några spinnerbait är det verkligt klokt att komplettera dragsamlingen inför det kommande senvårfisket.

JAG SER HUR vassen delar sig ett par meter bakom mitt bete. Någonting stort, med tillräcklig volym att skapa en våg under näckrosorna, har fått syn på mitt spinnerbait. Vågen accelererar och varelsen som skapar den verkar fast besluten att jaga ikapp och döda. Jag vevar snabbare, betet fräser som i panik, och vattenytan bryts plötsligt av ett vitt tandförsett gap, ett distinkt ryck signalerar att gäddan nått sitt mål och att draget befinner sig i de ogästvänligaste av miljöer, gäddans käft. Jag lyfter spöet bestämt och krokar. Fisken reagerar våldsamt. Hon kastar sig upp ur vattnet, skakar på huvudet, ryggen välver i ytan, dragets gula sked skymtar mellan vass och annan vegetation. Hon dyker, fastnar, går loss, välver i ytan igen. En bred mörkgrön rygg med inslag av dovt guld som reflekteras i den höga höstsolen avslöjar att det är en stadig krigare.

Så händer något märkligt, något jag aldrig tidigare varit med om. Draget går loss. Fula ord ekar över sjöns yta. Men det är då det oväntade sker. Jag vevar in betet i raketfart och gäddan vänder tvärt, ny kraftig våg, fisken zoomar in och hugger betet igen, mer bestämt. Och den här gången sitter hon. Samma dans upprepas, med den skillnaden att kroken nu fått ordentligt fäste. Efter att hon förvandlat det gröna undervattenslandskapet till en soppa av söndertrasade växtdelar och avbruten vass låter hon sig slutligen handlandas. En bredaxlad skogskrokodil på dryga metern är säkrad. Det är mycket tveksamt om jag hade fått uppleva detta utan rätt verktyg i linändan, ett spinnerbait.

Läs vidare med FJ-Premium

✅Få tillgång till hela digitala arkivet
✅Läs e-tidningen när du vill
✅Läs alla premiumartiklar

FJ-Premium
+50 kr presentkort*

1 kr

första månaden, därefter 39kr/månad (Avsluta när du vill)
*presentkortet levereras per mejl inom 24 h och gäller på Fiskejournalen.se

Prenumerera nu

FJ-Premium + Tidning
✔️Full digital tillgång
✔️Tidning direkt hem

54 kr /nr

Ingen bindningstid

Prenumerera nu

Redan prenumerant?
Logga in för att läsa vidare