Annons: Sponsrat innehåll

Under 2019 planerar Tranås Energi att komma igång med bygget av fiskvägen runt anläggningen i Visskvarn.

Visskvarn får fiskväg

Publicerat Senast uppdaterad

För några månader sedan gav Mark- och miljödomstolen Tranås Energi tillstånd att bygga en fiskväg runt deras vattenkraftverk i Visskvarn. Nu har beslutet precis tagits om att genomföra projektet.
Beslutet om att bygga fiskvägen runt Visskvarn var inte svårt att fatta för Tranås Energi. Åtgärden är en del i strategin för att öppna upp hela vattenvägen mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen och bygget är en förutsättning för att detta mål ska nås.

öppna upp hela vattenvägen mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen…

– Vi tittar naturligtvis också på den budgetkalkyl vi tagit fram för projektet i sitt beslut, och att vårt miljöarbete uppskattas av våra kunder är en stor del i att vi kan visa att projektet går ihop sig, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Forsnäs kommer först
Bygget av fiskvägen i Visskvarn planeras påbörjas under 2019, först ska Tranås Energi nämligen sätta igång med bygget av en fiskväg ca en mil bort, vid anläggningen i Forsnäs.
– Just nu jobbar vi med förberedelserna inför byggstarten där. Ett kontrollprogram ska tas fram, prover ska tas, elfiske ska utföras och vi ska bestämma vilka entreprenörer som ska utföra projektets olika delar, säger Magnus Lundberg som är ansvarig för vattenkraftproduktionen på Tranås Energi.’

Åtgärderna som görs kommer främst att uppskattas av öringen, som kommer att få fler lek- och uppväxtplatser i området.

Byggstarten i Forsnäs kommer att ske i mitten av augusti, då den varmaste perioden då djurlivet är som mest känsligt har passerat. Medan fiskvägen, som byggs i form av ett omlöp, byggs i dammen kommer en dammvall att byggas upp för att arbetet ska kunna utföras i torrhet. På så sätt undviks de risker som finns med att ha maskiner som arbetar i vattnet. Vattnet kommer att kunna flöda som vanligt vid sidan om vallen under hela byggperioden, så inget stopp kommer att uppstå.

Det naturliga flödet förbi anläggningen i Forsnäs kommer att bli en del av fiskvägen och här kommer det att göras en del biotopvårdande åtgärder som utförs med handkraft, utan maskiner. Åtgärderna som görs kommer främst att uppskattas av öringen, som kommer att få fler lek- och uppväxtplatser i området.

Vill du också ha ett fiskvänligare elavtal hos Tranås Energi? Anmäl ditt intresse och få en offert via e-post!