Annons: Sponsrat innehåll

Lowrance ambassadör Petter Eriksson med en snygg LiveSight-abborre.

Vill du också se världen under ytan i direktsändning?

Publicerat Senast uppdaterad

Sportfiskaren tillika Lowrance-ambassadören Petter Eriksson har använt Lowrance nya realtidsgivare LiveSight ett tag och kan nu räta ut svaren på några av de frågor vi sportfiskare ställt oss. Frågetecken som var står fisken just nu? Hur fisken rör sig i vattenmassorna och hur många meter bort och på vilket djup står gäddan, är nu ett minne blott.
Grejen med en realtidsgivare är precis som det låter – den visar vad som sker i nuet. De ekolodsgivare vi är vana vid att använda, både sido-/nedåtseende samt traditionella 2D-givare visar det som redan skett, alltså en historik. Skillnaden är med andra ord rätt stor eftersom våra fenbeprydda vänner ofta rör på sig. I många fiskesituationer är det mycket värt att agera efter det som händer istället efter det som redan hänt. Petter Eriksson är en mångsidig sportfiskare som fått nöjet att testa en av de första givarna som passerade svenska riksgränsen. Här är hans erfarenheter av prylen som fort blev en viktig del av utrustningen ombord på hans båt.

Inga missade mothugg när man ser både fisk och bete live på skärmen. Superkul dessutom!

Lång räckvidd och bred konvinkel
Lowrance LiveSight målar upp en helt annan visuell bild av världen under ytan än vad du som använt klassiska ekolod är van vid. Ekolodsbilden är enkel att läsa av och kräver ingen större tolkningsförmåga som exempelvis 2D-lodsanvändaren är van vid. Lowrance ambassadör Petter Eriksson har testat prylarna ett tag och är imponerad över resultatet:
– LiveSight har förutom ett mycket lättavläst visningsläge en bred konvinkel och lång räckvidd som gör det enkelt att se vad som sker under och runt båten, helt i realtid. En annan funktion som jag tycker är bra med det nya verktyget är att man enkelt ställer in om givaren ska se framåt eller rakt under båten, säger Petter.
Du skiftar mellan nedåtseende visningsläge till framåtseende genom en enkel knapptryckning i menyn. Fästen för olika monteringsalternativ ligger i samma paket som LiveSight-givaren.

”Fiskar som jag tidigare trott vikt av eller simmat mot botten ser jag tydligt hur det bara vänder…”

Gädda, abborre och gös
Den nya Lowrance-givaren går bra att använda i många olika fiskesituationer. Vid spinnfiske är det mycket effektivt att söka efter strukturer som nedsjunkna träd, stenbotten, bytesfisk och enskilda rovfiskar. Du kan på behörigt kastavstånd, placera dina beten på intressanta ståndplatser eller varför inte direkt på enskilda individer kring fiskstimmen. Petter har även använt den nedåtseende vyn i jakten på pelagisk gös och enligt honom så har både upplevelse och fångstkvot uppgraderats rejält:
– När jag har ”prickskjutit” gös har det varit otroligt häftigt att i realtid se hur fisken reagerar på betet. Som fiskare får du en helt annan bild av vad som händer under givaren om du jämför med att enbart använda ekolodets 2D-vy och den sidoseende vyn. Fiskar som jag tidigare trott vikt av eller simmat mot botten ser jag tydligt hur det bara vänder för att åter röra sig tillbaka mot betet. Just de här situationerna har blivit en ögonöppnare som tagit mitt gösfiske till en helt ny nivå, berättar Petter.
Petter berättar fler exempel om när Lowrance nya givare hjälpt honom fånga fisk. Han lyfter särskilt fram ett tillfälle, en gädda som varit mycket svår att fånga utan en realtidsgivare.

Fler exempel från båten
– Djupet var väl en tio meter och vi fiskade in våra beten ytligt i hopp om att gäddorna skulle stiga och ta våra beten. Fisket var trögt och vi hade endast haft ett fåtal fiskkontakter, då gäddorna verkligen inte var igång. Som tur var så hade jag hunnit montera en LiveSight-givare på elmotorn som pekade i samma riktning som vi fiskade. Jag fick syn på en fisk som stod och tryckte längs botten, snett framför båten. När jag såg mitt bete simma in ytligt, ett fjortontal meter bort från båten, rakt över fisken slutade jag veva för att betet skulle falla mot botten, rakt över fisken. När betet sjunkit cirka sex meter reagerade fisken. Jag vevade några varv, gjorde ett kort vevstopp samtidigt som jag såg fisken komma närmare. Hugg. Några minuter senare låg en sjukilosgädda i famnen på mig, berättar Petter.

Visst vore det fräckt att se hur fisken reagerar på ditt bete? Nu snackar vi dessutom i realtid.

”Jag vevade några varv, gjorde ett kort vevstopp samtidigt som jag såg fisken komma närmare.”

Skanna av och placera kasten rätt
Det finns nästan lika många idéer om hur man ska montera givaren som det finns fiskare. En klar fördel med Lowrance LiveSight är att man fort kan skanna av närområdet med givaren monterad på ett roterbart fäste. Antingen använder man något av marknadens alla roterbara sidogivarfästen eller så apterar man givaren på elmotorn, Petter utvecklar resonemanget:
– Vid spinnfiske har jag LiveSight-givaren placerad på elmotorn så jag kan styra givarens riktning med hjälp av elmotorpedalen. På så sett kan jag skanna av ett område utan att behöva använda händerna. Fördelen med detta är att jag är helt förberedd att kasta om något intressant eko dyker upp på skärmen.

LiveSight har på kort tid blivit en oumbärlig pryl för mig och är nu lika självklar i mitt fiske som SideScan var tidigare. Som komplement till ActiveImaging-givaren och Lowrance HDS-skärmar har jag ett komplett system som inte bara gör fisket mer effektivt utan även mycket roligare, avslutar Petter.

”Just de här situationerna har blivit en ögonöppnare som tagit mitt gösfiske till en helt ny nivå…”

”Ekolodsbilden är enkel att läsa av och kräver ingen större tolkningsförmåga…”

Vill du också se världen under ytan i direktsändning? Läs mer om Lowrance LiveSight här!

Så här ser Lowrance LiveSight-givare ut. Du kan bestämma om du vill att den ska se framåt eller rakt ner under båten.