Västerås inleder snart nästa satsning för fiskarna i Svartån. Foto: Ingemar Näslund

Västerås visar vägen för fiskarna – snart byggs nästa passage!

Publicerat

Fiskvägen vid Turbinbron i Västerås beskrivs som en stor succé, där det exempelvis passerade lax i höstas. Tre år senare är det dags för nästa stora insats för fiskarna, när det byggs en faunapassage vid Falkenbergska kvarnen.

Det är Västerås stad som meddelar att nästa stora projekt för fiskarna i Svartån snart inleds. Det handlar alltså om en fiskväg vid Falkenbergska kvarnen, som kommer att öppna dörren till viktiga lekområden vid Åkesta.
Arbetet inleds nu i februari med att gång- och cykelvägen stängs av. Intill passagen ska ett trädäck byggas i anslutning till gångstråket. Det är en del i ett större arbete för att göra Svartån mer tillgänglig. Själva faunapassagen börjar att byggas i sommar när vattenståndet är lägre och årets fiskvandring till största del är över, framgår det på Västerås stads hemsida.

”Entreprenaden beräknas kosta drygt 40 miljoner kronor varav cirka hälften är för faunapassagen. Sedan den första passagen var klar har många rödlistade och utrotningshotade arter hittat tillbaka till sina forna lekområden i Svartån. Båda passagerna ingår i EU-projektet LIFE IP Rich Waters som syftar till bättre vattenkvalitet och bättre förutsättningar för växt- och djurlivet”.
Här kan du läsa mer om den nya fiskvägen.