Nu är det hög tid att tänka på julklapparna! Foto: Getty Images

Vassa julklappar för sportfiskaren – Fiskejournalen tipsar!

Publicerat

Det börjar bli dags att ta sig an årets julklappar, men det är mer ofta än sällan som idéerna sinar. Fiskejournalen kommer här med en hjälpande hand och avslöjar sina bästa julklappstips till nära och kära som är sportfisketokiga.

De första 5 tipsen levereras av nyhetsredaktör Anders Lundin, och det är en blandning av hårda och mjuka klapptips.

1) Vi inleder med ett hårt paket – nämligen ett FLUGBINDNINGSSTÄD. Jag vill genast understryka att detta har en mängd användningsområden, och inte bara kan användas för att binda flugor. Personligen har jag tjänat in mitt bindstäd många gånger om genom att reparera spinnare, gäddbeten och även pimpelkrokar. Att binda på häftiga detaljer på befintliga beten går lätt som en plätt, som exempelvis guldtråd eller färgstarka garntussar. Grunderna kan du lära dig via Youtube-videos, låneböcker eller kanske av någon inbiten kamrat. Uppmuntrar till återbruk av allehanda material, bara en sån sak!

2) Unna dig själv eller någon nära en klapp som gynnar andra, som en GUIDAD FISKETUR. Detta är en investering som du troligtvis aldrig kommer att ångra, oavsett om du får drömfisken eller inte. En bra fiskeguide kan spara in många dagars tid genom att direkt visa dig heta ställen, och vilka metoder du ska använda för att fånga fisken där. En bra guide berikar också din kunskapsbank, genom att sätta in det aktuella vattnet i ett större sammanhang, både historiskt och ekologiskt. Förhoppningsvis ingår det en god fika också!

3) Starkare tillsammans. Ja, såklart vi är! Därför uppmuntrar jag er att ge bort ett MEDLEMSSKAP i julklapp, antingen till någon annan eller dig själv. Föreningslivet är en viktig grundbult i demokratin, och inte minst inom miljörörelsen och vattenvården behövs det organiserade och engagerade människor. Du behöver inte vara aktiv medlem, utan det räcker med ett passivt stöd i de flesta fall. Älvräddarna, en lokal sportfiskeklubb eller en miljörörelse som du tror passar mottagaren. Utbudet är stort – de behöver dig!

4) En snurrig present som faktiskt har revolutionerat mitt fiske är SKRUVDRAGARE MED ISBORR. Glöm motorsurr, blöta tändstift och droppande bensin. Sedan lösningen att borra upp hålet med vanlig skruvdragare kom så har livet som pimpelfiskare blivit både enklare och tystare. Det finns också andra elvarianter. 18 volt ska det vara. Detta har effektiviserat mitt fiske något enormt, och gör att jag faktiskt hinner fiska själv också när hela barnaskaran är med. Kanske finns det en äldre kamrat i din närhet som uppskattar lite extra hästkrafter på ålderns höst, och som du förslagsvis kan låna utrustningen av. Och sedan önskar jag mig riktig vinter förstås, så att vi kan använda nämnda utrustning.

5) En livsviktig klapp: FLYTVÄST eller FLYTOVERALL. Eller varför inte FLYTUNDERSTÄLL. Håll både din egen och andras näsor över ytan! Det finns en sorglig tendens hos både mig själv och andra fiskare att slarva med säkerheten när vi utövar vår hobby. Oj så dumt och oansvarigt – skärpning på oss! Sedan jag själv investerade i ett flytunderställ så förändrades mitt flugfiskeliv till det bättre. Framför allt så upptäcker jag att ben och armar fortfarande håller fungerande temperatur när jag vadar tillbaka in mot land efter 6–7 timmar i strömmen.

God jul önskar Fiskejournalen!