Vänder man på flugan blir sikfångsten betydligt större. Foto: Anders Nicander

Vänd på flugan — fånga mer sik

Publicerat

Siken är en underskattad flugfisk och en ibland överskattad motståndare. Sikens mjuka mun gör att de flesta hugg inte resulterar i landad fisk. Med lite kreativa lösningar så blir fångsterna mycket bättre

Utmaningar gör fiskelivet rikare. Men de kan också leda till stor frustration. Vi är många som tjatat på siken när vi ser den vaka men den är helt omöjlig att få att hugga. Andra dagar hugger sikarna som galna. Med hugg och fångad fisk är långt ifrån samma sak när det gäller sik. När jag själv började experimentera med olika metoder för att få siken med hela vägen in i håven lärde jag mig att mycket mjuka flugspön i de lägsta klasserna funkade bäst. En klass 3-4 var optimal. Med tiden sprang jag på storsik i ett jämtländskt vatten och då räckte det inte med mjuka spön.

Av tradition har man fiskat sik i Jämtland med klassiska våtflugor bundna på små dubbelkrokar. Dessa flugor visade sig fiska bra ibland och mindre bra ganska ofta. Huggfrekvensen på mina små nymfer var betydligt högre men antalet landade storsikar var klent. Men så sprang jag på flugor som bundits för euronymffiske i strömmande vatten. Dessa flugor har en tungstensskalle och är vända uppochner så att krokspetsen hamnar uppåt i vattnet. På det sättet krokar man siken i överkäken. Det var framgång från första försöket. Men bara när jag lärt mig att nu måste man göra en snabb dragning bakåt i fluglinan utan att lyfta spöt när hugget kom.

I ett kommande nummer av Allt om flugfiske berättar vi mer om flugfiske efter sik

Anders Nicander