Fredrik Stenströms svenska rekord på kolmule, 2021. Foto: Privat/ Storfiskregistret

Två svenska rekord på ovanliga arter

Publisert Sist oppdatert

Organisationen Sportfiskarna har granskat och godkänt två nya svenska rekord för dom ovanliga sportfiskearterna brunsnultra och kolmule.

Kolmule/Blåvitling

Kolmule, eller blåvitling, är en saltvattenfiskart som tillhör undergruppen torskfiskar. Den lever i den fria vattenmassan i hela Nordostatlanten och Skagerrak. Den kan även besöka Kattegatt, men detta är ovanligt. Namnet kolmule syftar på dess svarta munhåla.

Det finns endast 18 exemplar registrerade i Storfiskregistret. Den 25 juli fångade Fredrik Stenström en kolmule som vägde 450 gram. Den ovanliga fångsten var 38 cm lång med en omkrets på 18 centimeter.

Han hade apterat kroken med makrill. Fredrik slog det svenska rekordet med 16 gram.

Erik Peterssons svenska rekord på brunsnultra, 2021. Foto: Privat/Storfiskregistret
Erik Peterssons svenska rekord på brunsnultra, 2021. Foto: Privat/Storfiskregistret

Brunsnultra

Brunsnultrans är en liten fiskart som lever i grundare saltvattensområden. Den tillhör familjen läppfiskar. Några kännetecken är en svart fläck på ovansidan vid stjärtfenroten och att huvudet har fjäll på ovansidan. Dess utbredningsområde är Atlanten, Medelhavet och Nordsjön upp till södra Norge. Bottnen ska helst vara sandig eller stenig. Den lever huvudsakligen av ryggradslösa djur.

I Storfiskregistret finns endast 36 exemplar registrerade. Det tidigare rekordet löd 320 gram, den fisken fångade 2016.

Den 9 juli fångade Erik Petersson en fisk med måtten 28,5 centimeter i längd och 18,5 centimeter i omkrets. Vid vägning visade den krönta vågen 342 gram.

Rekordfisken fångades på 40 meters djup i närheten av Smögen, med räka som bete.