Leif Krause med nya rekordet på guldlax fångad på 345 meters djup. Foto: Storfiskregistret

Två nya svenska rekord på djuphavsarter

Publisert

Sportfiskarna har granskat två storfiskanmälningar och därefter godkänt dom som nya svenska sportfiskerekord. Dom nya rekorden är för arterna skoläst och guldlax.

Under senare år har djuphavsfisket utvecklats i Sverige och det har blivit mera populärt. Detta har också avspeglats i storfiskregistret. Vissa arter får nya rekordnoteringar under samma år och samtidigt slås gamla rekord. Nu har det fångat två nya svenska rekord för djuphavarterna skoläst och guldlax.

Under samma dag, den 3 juli, fångades båda rekordfiskarna på Skagerack.

Guldlax

Under en fisketur fångade den välkände storfiskjägaren Leif Kruse den storöga stimfisken guldlax. Han fiskade med en bit makrill på 345 meter djup. Fisken vägde 746 gram som fördelades på 45 centimeter.

– Av de 60 guldlaxar vi har registrerade i vår databas är 20 fångade under innevarande år. Men bara tre väger över 600 gram och de två tidigare tyngsta fiskarna fångades i mitten av 1990-talet, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Det var 24 år sedan det senaste svenska rekordet på arten guldlax noterades.

Dan Lundqvist med det nya svenska rekordet på skoläst. Foto: Storfiskregistret
Dan Lundqvist med det nya svenska rekordet på skoläst. Foto: Storfiskregistret

Skoläst

Nyligen slogs flera rekord på den djuphavslevande fiskarten storfjällig skoläst. Under loppet av ett dygn fångades tre fiskar över gällande rekordvikt och till slut stod Johan Sundheim som ny svensk rekordhållare med en fin fisk som vägde 1 874 gram.

Knapp en månad senare fångade den rutinerade havsfiskaren Dan Lundqvist en ännu större skoläst. Dan fiskade på 495 meters djup. När fisken kom upp till ytan så kunde storfiskaren konstatera att det var ett praktexemplar. Skolästen vägdes till 2 394 gram. Längden var 80 centimeter och omkretsen 38 cm.

– Av de nio exemplar vi har registrerade i Storfiskregistret är åtta fångade under de två senaste åren, så havsfiskarna verkar ha knäckt koden där ute, kommenterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Detta var det fjärde svenska rekordet på arten skoläst under 2021.