Annons: Sponsrat innehåll

Om åtgärderna som föreslås genomförs har Svartån goda förutsättningar för sportfiske inom en tioårsperiod. Foto: Tranås Energi

Tranås Energi vill göra Svartån möjlig för sportfiske

Publicerat

Genom att ta över delar av ansvaret för skötseln av Svartåns sträcka genom Tranås vill Tranås Energi nu bland annat skapa möjligheter för sportfiske av öring i ån.

Nästa planerade steg i Tranås Energis arbete för biologisk mångfald kommer att få en direkt positiv påverkan på sportfisket. Nyligen har de genomfört en förstudie över möjliga fiskevårdsåtgärder på en ca 5 km lång sträcka genom Tranås, där sammanlagt 50 åtgärder för att gynna fisk- och djurliv i ån föreslås.

– Vi vet till exempel att det förekommer öringlek på några platser, dessa lekplatser skulle kunna förstärkas genom utläggning av mer lekgrus samt genom att underhålla det lekgrus som finns idag. Svartån har ett bra vatten men det drar med sig material från jordbruksmark som gör att det vissa tider slammar igen på botten och då är det också viktigt att man krattar lekgruset. Det finns uppväxtplatser i ån som fungerar bra, men vi kan se till att få mer beskuggning på befintliga samt nya platser. Biotopvård, genom att lägga ut stenar på vissa platser och skapa fler forssträckor för att göra dessa mer attraktiva, skulle också få positiva effekter säger Magnus Lundberg som ansvarar för projektet på Tranås Energi.

Förstudien blev grunden till ett förslag om att Tranås Energi ska ta över delar av Svartåns skötsel från Tranås kommun, för att kunna genomföra åtgärderna. Förslaget mottogs positivt av kommunen och är nu i slutbehandlingsskedet.

– Om förslaget godkänns blir första steget att kartlägga och göra en plan för i vilken ordning våra åtgärder ska genomföras. Vi för också dialog med de olika berörda fiskevårdsområdena för att vi ska dra åt samma håll, säger Magnus.

Sportfiske ett av målen

I början av 2000-talet var Tranås Energi med och genomförde en rad åtgärder för att återigen göra det möjligt för öringen att vandra upp i Svartån från sjön Sommen. Det blev lyckat och det finns numera uppvandrande öring i ån, men inte tillräckligt för att fiske efter den ska bli möjligt. Det finns dock goda förutsättningar för att det ska bli det på sikt.

– När vi startar upp detta projekt tycker vi det är väldigt viktigt att ha ett mål och med tanke på att vi fått lekande öring uppströms sedan vi byggde fiskvägarna så tror vi att det är rimligt att man ska kunna fiska öring i Svartån Tranås om tio år. Detta måste naturligtvis följas upp mycket noga för att se att det utvecklas åt rätt håll och bli en förvaltning med ett försiktigt fiske på få utvalda platser. Men man ska ju veta att detta också gynnar öringstammen i sjön Sommen och det är kanske där de flesta öringarna fiskas även i framtiden, säger Magnus.

Varför vill Tranås Energi göra detta?

– Tranås Energi är ett energibolag som vill värna om djur och natur och vi vill skapa bästa möjliga förutsättningar för fisk och djurliv i Svartån. Vattenkraften har funnits med i vår verksamhet i över hundra år och därför känns det extra bra att kunna göra insatser för att återställa vattendrag till en så naturlig miljö som möjligt, säger Magnus Lundberg.

Som kund hos Tranås Energi är du med och bidrar till att deras naturvårdsarbete kan genomföras. Välj el från djur- och naturvänligare produktion du också! Läs mer på tranasenergi.se.