Annons: Sponsrat innehåll

Fiskvägen kommer att byggas till höger om den nuvarande dammen.

Tranås Energi söker tillstånd för ytterligare en fiskväg

Publicerat Senast uppdaterad

Nu ska fisken få fri väg förbi det sista hindret på vattensträckan där Tranås Energi har sin verksamhet. Den gamla kvarndammen i Oppeby ska få en fiskväg, så snart Mark- och Miljödomstolen säger ja till att sätta i gång med projektet.

Att öppna upp hela vattenvägen mellan sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen har varit det mål som Tranås Energi siktat mot i många år. Fiskvägarna kring deras tre vattenkraftverk i området har varit klara sedan länge, men när det blev dags att ta tag i det sista hindret i början av 2020 kom pandemin och satte käppar i hjulen. Nu är man i fas igen och för några veckor sedan kunde Tranås Energi skicka in tillståndsansökan till Mark- och Miljödomstolen, gällande att bygga en fiskväg förbi kvarndammen i Oppeby.

Nedströms dammen finns fina sträckor för öring.

Kvarnen och dammen i Oppeby köptes in av Tranås Energi redan på 30-talet. Planen var då att det skulle byggas ett vattenkraftverk här, men så blev det aldrig. Själva dammen ägs fortfarande av Tranås Energi och det är denna som nu ska anpassas. Man tittade på flera olika alternativ som diskuterades med Länsstyrelsen och till slut föll valet på en lösning i form av ett omlöp.

  • För att få rätt lutning blir fiskvägen dryga 100 meter och det kommer att bli en kombination av ett inlöp, som fisken simmar in i en bit uppströms, och ett omlöp förbi hindret. Vi hoppas kunna sätta i gång med bygget under hösten, men det beror på hur lång tid det tar att få tillståndet klart, säger Magnus Lundberg som är ansvarig för vattenkraften hos Tranås Energi.

När fiskvägen är klar kommer hela vattenvägen mellan sjöarna, som varit stängd för vandrande fisk i över hundra år, att vara helt öppen. Det är främst öringen i området som kommer att gynnas, då öringen från Sommen nu får möjlighet att vandra upp längs hela sträckan, och tvärt om.

  • Vår förhoppning är att öringen så småningom kommer upp hit för att leka. Men det finns flera skyddsvärda arter i området, som utter, flodpärlmussla och kungsfiskare, som också gynnas av åtgärderna, säger Magnus Lundberg.

Vill du också ha ett fiskvänligare elbolag? Se priser och teckna ditt elavtal på www.tranasenergi.se/elavtal.