Skarven kan ta torskar på upp till 50-60 centimeter enligt experter som Fiskjeournalen talat med. Foto: Patrik Eld

Torskhotell ger hopp för torsken i Byfjorden

Publisert Sist oppdatert

När torsken i princip var försvunnen startade Lars-Olof Axelsson projektet Fjordtorsk för att ge torsken en chans att komma tillbaka till de en gång så fiskrika vattnen utanför Uddevalla. Resultatet är slående även om säl och skarv hindrar projektet från att lyckas fullt ut.

Med hjälp av sinnrikt konstruerade konstgjorda rev har man lyckats få torskbeståndet att börja återhämta sig i Byfjorden. Reven är gjorda i betong med håligheter som ger skydd och de lockar både torsken och dess bytesdjur. I en gammal intervju i SVT liknar Lars-Olof reven med ett insektshotell eller en fågelholk. Där vi människor ställt till det kan vi hjälpa naturen, berättar han.

Vissa experter har pekat ut de rörliknande håligheter som finns i de konstgjorda reven som förklaringen till dess effektivitet. Man menar att torsken kan simma in i hålen och där undkomma attacker från säl och skarv.

Torskhotellen ligger på cirka tio meters djup och där det för tio år sedan var helt tomt på torsk simmar det nu fiskar på upp till 60 centimeter.

Men det finns problem längs vägen mot en återetablering av torsken i fjordområdet. Inget fiske efter torsk förekommer och i vissa områden råder totalt fiskeförbud. Men säl och skarv har ökat explosionsartat i området och för att använda Lars-Olofs ord så spelar det ingen roll om torsken blir fångad av en människa och hamnar i stekpannan eller om den blir uppäten av ett rovdjur. Den är lika död för det.