Annons: Sponsrat innehåll

Tips till havsöringsfisket

Publicerat Senast uppdaterad

Det spännande kustfisket efter havsöring har varit igång sedan 1 januari nere i Skåne och 1 april på västkusten. Våren är högsäsong för kustöring. Fisket är på topp, naturen börjar vakna till liv efter vinterns dvala och solen värmer skönt i ansiktet.

Variation ger fisk

Havsöringen är en fisk som ständigt är i rörelse på jakt efter föda. Var hittar man den då? Jo, nyckelordet är variationer i bottenstrukturen. Bland stenar och tång, mellan grundare och djupare områden, intill rev och grund och platser där mjuk botten möter hård botten. Steniga kuststräckor med både små och stora stenar, tång och kuperad botten är alltid intressanta platser. På rena sandstränder handlar det om att hitta fläckar med växter, eller stensamlingar som bryter av miljön. Där man kan anta att småfiskar och andra små bytesdjur gömmer sig kan också havsöringen dyka upp. Långsträckta rev, uddar och djupare områden mitt på grundområden är också klassiska platser. Eftersom havsöringen är en rörlig fisk så varierar platserna, ibland från dag till dag. Så det gäller att ständigt söka av nya platser tills man hittar havsöringen och förhoppningsvis ett mönster. Tålamod och en stor portion entusiasm är värdefulla egenskaper hos en havsöringsfiskare.

Variera inspinningen

Även när det gäller själva fisketekniken så är variation nyckelordet. Fiska i varierande fart, gör frekventa spinnstopp och tempohöjningar. Ofta hugger det när betet fladdrande sjunker förföriskt eller när du ökar hastigheten. Fiska avslappnat och koncentrerat och var beredd att sätta in ett snabbt mothugg. Börja alltid att med att fiska av det grunda området närmast stranden innan du plaskar ut med vadarna. Havsöringen kan stundtals befinna sig förvånansvärt nära strandlinjen. Händer inget på en stund så är det dags för förflyttning. Fiska av området framför dig med kast i solfjädersform och var uppmärksam på virvlar, små stötar och följande fisk. Ibland är havsöringen svårtrugad men då kan ett betesbyte eller en justering av fisketekniken göra susen.

Vi har valt ut 6 favoritbeten till havsöring från vår fiskebutik. Med dessa på linan behöver du inte oroa dig över betesvalet utan kan koncentrera dig på själva fisket och fångsten!

Westin D360 Distance

Savage Gear 3D Line Thru Sandeel 12.5 cm , finns även i 11cm här. (Flertalet färger som endast går att köpa hos oss)

Savage Gear Seeker ISP

Westin F360°

Westin Sømmet

Westin Sølvpilen

Alla beten och mycket annat till havsöringsfisket kan du spana in här.