Med full kontroll på var fisken står och hur den rör sig fångar Albin fler och större gösar med realtidsekolodet. Foto: Anders Nicander

Tips från ekolodsexperten – kom i gång med livefiske

Publicerat

Realtidsekoloden har tagit predatorfisket med storm. Men det krävs en del kunskaper och lite träning för att få det att funka. Vi pratade med Albin Martinsson som är en sann expert på området.

I nya numret av Fiskejournalen finns en artikel om Albin Martinsson och hans fiske efter gös. Vi ville ta det ett steg till och bad Albin berätta om tre saker man bör tänka på när man ska börja fiska med realtidsekolod. Albin är otroligt skicklig på att hitta och fånga stor fisk med hjälp av ekolodet. Han är, som ambassadör för Garmin, också mycket duktig på att hjälpa andra som försöker lära sig att fiska med hjälp av realtidsekolod. Så här svarar Albin.

Monteringen av givaren är a och o. Givaren skall ha möjligheten att rotera för att man ska kunna bedriva livefiske effektivt. Roterbart fäste funkar fint men det bästa är att montera givaren på elmotorn. Det är en stor fördel om fästet är elektrisk och det går att styra med fotpedal. Samma sak gäller för elmotor. Det bästa är om det finns fotpedal så man ständigt kan ha två händer till spöt.

Att lära sig tolka ekolodsbilden och vilka inställningar som funkar bäst är lika viktigt som betet du använder. Med lite träning och rätt inställningar lär man sig tolka fiskens beteende och hur fisken står. Att hitta rätt inställningar och lära sig se hur fisken står är också oerhört viktigt för att kunna presentera betet rätt.

Leta efter andra beteenden än det du ser hos de fiskar som inte hugger. Med realtidsekolod ges möjlighet att se fiskarnas beteende som aldrig förr. Är fisket riktigt trögt med dålig respons på de bete du visar upp för fisken så envisas inte med att kasta på dessa fiskar utan leta nya eller byt område. Sök tills du hittar någon fisk som har annat beteende, exempelvis står längre upp i frivattnet.

Anders Nicander