Timar Mathiasson med giganten från Kalmarsund. Foto: Didrik Stavervik

Timar fortfarande i topp – här är hans tips för grova abborrar

Publisert

Timar Mathiasson hamnade i Fiskesveriges fokus när han i slutet av mars bärgade en monsterabborre på 2780 gram. Den står sig fortfarande som årets största. Timar bjuder glatt på sina bästa tips när det gäller grov höstborre.

Först och främst undrar vi förstås hur Timars fiske varit efter hans berömda äventyr i Kalmarsund, som ni kan läsa om här.
– Jo tack, det har varit en toppensommar. Fisket har varit svårt, men jag har åtminstone lyckats höja mitt PB på gädda som var målet efter vårens drömfisk. Efter den fisken så blev det nästan enbart gädda resten av våren, fram tills slutet av maj då det blev gös i stället. Sedan har det blivit ett par metepass som omväxling, berättar Timar.
Han deltar i båda rikstävlingarna Höstborren och Sommargäddan med laget Pinewood/Fox Rage, och när det gäller abborrfisket så kommer de att leta i både inlandet och längst kusten för att hitta de stora.

Här kommer Timars 5 bästa tips för grova höstborrar:
1) Håll koll på temperaturen i vattnet. När vattnet börjar röra sig neråt nu på hösten så klumpar både sig betesfisken och även såklart abborren ihop!
2) Testa runt tills man hittar en melodi/mönster i betesväg och även i färg. Den ena dagen är aldrig den andra lik. Ena dagen är till exempel ett snabbt hemfiskat hårdbete/jerkbait helt överlägset men nästa dag vill de ha en långsam nedriggad maskjigg! Likadant är det med färger.
3) Utnyttja alla typer av hjälpmedel för att underlätta ditt fiske, såsom elektronik i form av ekolod för att kunna lokalisera både stim av betesfisk och av abborre. Sedan att kunna hålla sig på den platsen med nån form av ankringshjälpmedel som elmotor eller traditionellt ankare, oftast så missar man mycket när man enbart driftar över områden. Hitta och lägg tid på att lista ut hur man lurar dem just då.
4) Våga var mobil – gör förflyttningar för att hitta fisken. Får du en fisk ger du platsen mer tid. Våga testa helt nya ställen.
5) Vädret styr mycket. Vindarna placerar om fisken beroende på riktningen och ett stabilt högtryck är helt klart fördelaktigt för aktiva abborrar som då jagar!

– Glöm inte heller bort att fiske alltid ska vara kul. Fiska med dem som gör det till en fröjd att lägga all den tiden på vattnet, hälsar Timar.