Efter många års kamp kan kraftverket Hednäs i Åbyälven komma att rivas ut.

Stort jubel – Skellefteå kraft meddelar att Hednäs kan rivas ut!

Publicerat Senast uppdaterad

En av de mest uppmärksammade och långdragna kraftverksstriderna i Sverige kan snart vara till ända. Det handlar om Hednäs kraftverk i Åbyälven. Styrelsen i Skellefteå Kraft har beslutat att inte ansöka om nytt tillstånd för fortsatt drift – med målet att anläggningen ska rivas ut på sikt.

Det blev stort jubel bland älvräddare och andra fiskvänner när nyheten levererades av Skellefteå Kraft på måndagen. Hednäs har varit föremål för mängder av debatter och strider, där det stora fokuset legat på laxen som hindrats på sin vandring uppåt i vattensystemet.
Så här skriver Skellefteå Kraft själva på sin hemsida:
”Inför den kommande prövningen av Åbyälven har vi beslutat för att ansöka om ett återkallande av tillståndet för Hednäs kraftverk. Detta innebär sannolikt i förlängningen att kraftverket kommer rivas ut”.

En av dem som jublade högt över beskedet var Thomas Johansson, generalsekretare i Stiftelsen för Östersjölaxen.
– Förändringens vindar har blåst ett tag, och Skellefteå kraft visade med sina beslut kring de tre kraftverken i Rickleån att de menar allvar. Jag tillsammans med många andra har kämpat för detta i snart 30 år och, känslan är euforisk nu, säger han till Fiskejournalen.
Vi återkommer med fler kommentarer kring nyheten.