Som tur var fanns det störar i Kanada som kunde producera störungar I Tyskland för kommande utplantering i Göta älv. Foto: Martin Falklind

Stören ska återetableras i Göta älv

Publisert Sist oppdatert

Efter tio års hårt arbete kom ett historiskt unikt beslut i går. En utrotad art ska återetableras i svenska vatten. Länsstyrelsen har gett tillstånd till att sätta ut stör i Göta älv.

Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg att vi i november skrev om att Martin Falklind var i Tyskland och filmade störar. Eftersom stören varit utrotad på den europeiska kontinenten har man hämtat störar från Kanada med vilka man kunnat avla fram nya störar. Störarna i Kanada är av exakt samma art som de som tidigare fanns i Europa och därför är det inte fråga om utplantering av en ny art. Det är en återetablering av en ursprunglig art.

Stören är en mycket gammal varelse. Den fanns på jorden samtidigt som dinosaurierna. I Europa fiskades stören ut i jakt på den eftertraktade rommen. Arten är mycket känslig för högt fisketryck. Den växer långsamt och blir könsmogen först vid 18 års ålder. Ett fiske som gick ut på att slå ihjäl alla rombärande honor kunde bara leda till en sak – utrotning.

Att detta projekt blir verklighet beror i mycket på att en liten grupp mycket engagerade människor lagt oerhört mycket tid och energi på att driva idén framåt.

Tack för att ni gjorde det!