Izac Askander med en av årets största abborrar i Sverige. Foto: Privat

Stoppa pressarna: 13-årige Izac tog gigantisk borre!

Publisert Sist oppdatert

Det är mycket sällan vi använder begreppet ”stoppa pressarna”. Men tillfället känns liksom rätt nu, efter beskedet att 13-årige Izac Askander fångat en av årets största abborrar.

Izac med sina två abborrar från måndagen.

Det hela utspelade sig på måndagen, när han och pappa Tobias Davidsson gjorde en av sina regelbundna fisketurer på Kalmarsund. De lade ut båten redan klockan 7 på morgonen, och klev i land vid 17 på eftermiddagen. Däremellan upplevde de båda sitt livs fiskafänge. Det började med att Izac fick en abborre på runt 1 700 gram vid 15-tiden, och bara en liten stund senare kom hugget som varje inbiten abborrfiskare drömmer om.
Håll i er nu: Fisken vägde 2 530 gram och var 53 centimeter lång. En av årets absolut största abborrar i Sverige.

Kunnig och hängiven
Pappa Tobias kunde knappt tro att det var sant:
– Jag blir så stolt. Och även Izac var förstås jätteglad. Det är svårt att fatta hur stor den faktiskt var, säger Tobias till Fiskejournalen när vi pratar med honom sent måndagskvällen.

Han beskriver Izac som en riktig fiskmagnet, både kunnig och hängiven, trots sin ringa ålder.
– Redan som 10-åring tog han en gädda på 11,95 kilo, och sedan dess har det fortsatt. Vi brukar ta en dag varje vecka för att fiska, att slappna av och ha skoj tillsammans, berättar en nöjd pappa.
Abborren tog på en hemmagjord jigg, och det bör nämnas att båten bredvid bevittnade händelsen och hjälpte till med fotograferingen. Till saken hör att även det sällskapet fångade en monsterborre på 2,44 kilo och 53 centimeter, där fångstmannen heter Per Jonsson.
Men det var alltså yngst som visade var skåpet skulle stå denna dag.
– Mitt personliga rekord är på 2 120 gram, så där ligger jag långt efter, konstaterar en nöjd pappa Tobias Davidsson.

Hatten av för 13-årige Izac, säger vi på Fiskejournalen!