Laxkrisen

Foto: Martin Falklind

Stiftelsen för Östersjölaxen kräver fiskestopp

"Bestånd kollapsar"

Publisert Sist oppdatert

 Laxdebatten fortsätter. Stiftelsen för Östersjlaxen startar nu en namninsamling för fiskestopp i Östersjön för hotade och svaga arter.

Allt fiske efter hotade och svaga arter i Östersjön måste stoppas - i minst fem år, det vill Stiftelsen för Östersjölaxen. Bakgrunden är det katastrofalt dåliga laxbeståndet som Fiskejournalen rapporterat om under de senaste veckorna.

Stiftelsen skriver i sitt meddelande på hemsidan att de har stöd från Östersjölaxälvar i samverkan, som är en organisation för de som förvaltar laxälvarna. 

– Vi känner och ser att det kokar i fiskeSverige, bland miljövänner och bland folk som tycker att det får vara nog nu. Vi kan inte stillatigande sitta och titta på medan havet töms på fisk, medan bestånd kollapsar och medan våra ansvariga politiker säger att vi ska avvakta och att de inte tänker göra något eftersom nuvarande kvoter redan är beslutade, säger Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen, via meddelandet på hemsidan.

En av de arter som stiftelsen vill införa fiskestopp på är strömmingen, som utgör en stor del av laxens föda. Matjätten Axfood har stoppat försäljningen av strömming, men något förbud från politikens håll är inte att vänta.

Stiftelsen gick tidigare ut och kritiserade Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) efter en intervju i tv4. De menar att ministern gör alldeles för lite för att skydda laxen.

Namninsamlingen är ämnad att lämnas till regeringen. 

Fiskejournalen söker landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för en kommentar.