Tonfisken tas ombord på forskningsfartyget, vägs, mäts och förses med satellitsändare. Foto: Anders Nicander

Sportfiske i forskningens tjänst – erfarna team sökes till årets tonfiske

Publicerat Senast uppdaterad

Tonfisken är tillbaka i våra vatten och ett antal fisketeam hjälper årligen forskarna vid Statens lantbruksuniversitet med det krävande arbetet att fånga tonfiskar för forskning. När de enorma fiskarna vägts och mätts förses de med en satellitsändare och sätts tillbaka i havet.

– Genom att märka tonfisken får vi kunskap om deras vandringsvägar runt om i Atlanten, samt bättre förståelse för överlevnadsdynamik och lekområdesval. Denna kunskap behövs för att det ska vara möjligt att bättre förvalta och bevara de här fiskarna, säger Gustav Hellström, forskare vid SLU.

SLU söker nu hjälp åter hjälp av erfarna sportfiskare för att fånga fisken inför märkning.

Tonfiskprojetet har pågått under rad år och Fiskejournalen har vid flera tillfällen varit med på både forskningsfartyg och sportfiskebåtar. Det är ett spektakulärt fiske och de sportfiskare som deltar är synnerligen duktiga och erfarna. Fiske efter fiskar som väger flera hundra kilo ställer också enorma krav på utrusningen och båtarna specialutrustas inför fisket som sker i augusti varje år.

Den blåfenade tonfisken är fredad i svenska vatten och för att kunna genomföra forskningen söker projektet dispens för ett skonsamt fiske med sportfiskeutrustning.