I Finland finns redan braxen på menyn. Frågan är om den kan bli populär även i Sverige? Foto: rpj_CC

Spännande projekt: Går det att ersätta laxen med braxen?

Publicerad

Måndagen 17 juni är det traditionella startskottet för yrkesfisket efter lax och sik längs Norrbottenkusten. Men går det att ersätta exempelvis laxen med braxen som livsmedel i framtiden?

Är braxen nästa delikatess från Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställer sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar.

Fisket ska bedrivs i Rånefjärden och Törefjärden, och är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix. I Finland finns redan braxen på menyn som uppskattad matfisk.

Tidigare forskning har dessutom visat att ett intensivt fiske på så kallade karpfiskar kan medverka till att minska övergödningen i sjöar och kustområden vilket också är en del som ingår projektet. Ett villkor för fisket är därför att enbart dessa arter får behållas. All annan fisk ska återutsättas, framgår det i ett pressmeddelande.

– Vår fiskerinäring i Norrbotten står på få ben. Om man skulle kunna bredda fisket och produktutbudet samtidigt som man åstadkommer positiva miljöeffekter så vore det väldigt positivt. Varken laxen eller öringen i Råneälven tål ett ökat fisketryck. En förutsättning för att vi skulle kunna ge denna dispens var därför att fisket bedrivs i delar av Rånefjärden där lax och öring inte rör sig och med redskap som inte riktar sig mot att fånga laxfiskar, säger Dan Blomkvist, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen.

Läs mer om laxfiske i Norrbotten:

Kanonstart i Kalix älv – laxen både tidig och huggvillig