Annons: Sponsrat innehåll

En ny faunapassage, eller fiskväg som det heter i folkmun ska byggas runt anläggningen i Forsnäs.

Snart byggstart för ny fiskväg

Publicerat Senast uppdaterad

Under slutet av 2017 tog Tranås Energi beslut om att bygga ytterligare en faunapassage, den här gången vid anläggningen i Forsnäs några mil från Tranås. Förberedelserna har pågått sedan dess och nu börjar de praktiska bitarna komma igång.

Om några veckor tar Tranås Energi första spadtaget till den blivande faunapassagen, som ska ge fisken möjlighet att vandra från Bulsjöån och upp i sjön Östra Lägern.

– Just nu har vi förberedande markägar- och myndighetskontakter och Ydre kommun ska dra om en vattenledning och en fiberkabel på platsen, berättar Magnus Lundberg som är ansvarig för projektet.

Inom några veckor ska elfiske utföras på tre referensplatser i området. Det ingår i Länsstyrelsens kontrollplan och görs före och efter åtgärden för att se vilken påverkan den fått. En vall kommer sedan att byggas i kanten av dammen för att leda undan vattnet där faunapassagen ska byggas. Det är riskfyllt att ha maskiner arbetande i vatten och därför torrläggs detta område. Vid sidan om vallen kommer vattnet att flöda som vanligt under hela byggtiden.

Fiskvägen som ska byggas i Forsnäs kommer att göras i form av ett omlöp. En trumma ska läggas under vägen för att leda fisken vidare från dammen till det naturliga flödet förbi anläggningen, som också blir en del av fiskvägen. Även där kommer en del åtgärder att göras för att underlätta för fisken att vandra upp och ned, men det blir mindre förändringar som att flytta stenar med handkraft.

En trumma ska läggas under vägen för att leda fisken vidare från dammen till det naturliga flödet…

Faunapassagen planeras bli klar under året och kommer att fungera för alla fiskarter i området, men byggs främst för öringens skull.

Är du intresserad av att köpa din el från ett elbolag som gör skillnad? Läs mer HÄR!