Här har en säl varit framme och lämnat ett gäddhuvud. Foto: Peter Wållgren

SLU-studie: Gädda och abborre sälens favoritföda

Publicerat

Sälens predation har bidragit till att gäddan minskat kraftigt längs Östersjökusten. Det konstateras i ett examensarbete vid SLU. Studien ses som en viktig pusselbit inför framtida förvaltning.

Det är Rebecka Svensson som i ett examensarbete påvisat att gäddornas nedgång har skett i samband med ökande lokal förekomst av gråsäl. Hon har undersökt vad sälarna äter, och dietanalyserna visar att gädda utgör en betydande del av sälens föda inne i skärgården. Gädda är där gråsälens tredje viktigaste bytesart, efter abborre och strömming.

I sitt masterarbete har Rebecka Svensson analyserat data från flera olika källor för att få en helhetsbild. Hon har sammanställt uppgifter från provfisken, tävlingsfiske, sälräkningar och analyser av sälens födoval inne i skärgården.

– Rebeckas analyser tyder på att sälens predation bidragit till att gäddan minskat. Det är inget bevis, men en tydlig indikation, och Rebeckas arbete är en viktig pusselbit när vi bygger kunskap om hur toppredatorerna påverkar fiskbestånden, säger Ulf Bergström forskare vid SLU Aqua och handledare till Rebecka.
Här kan du läsa mer om resultatet från studien.