Öresjö mellan Trollhättan och Lilla Edet är en sjö som klarat sig bra i fråga om försurning. Markanvändning och skogsbruk är två faktorer som påverkar pH-värdet i våra vatten. Foto: Anders Nicander

Skenande priser på kalk och drivmedel hotar ödelägga sjöar i Västsverige

Publicerat

— Situationen är alarmerande säger Per-Erik Jacobsen på Sportfiskarna region väst till Göteborgs Posten och berättar att flera av sjöarna i Göteborg ligger på den undre gränsen för vad livet i sjöarna tål när det gäller försurning. Om de inte fortsätter att kalkas kan man snart inte sätta i regnbåge i sjöarna.

Mängder av vatten i Sverige kalkas varje år för att höja pH-värdet till en nivå som gör att fiskar och annat liv i sjöarna trivs. Utan kalkningarna hade känsliga arter slagits ut helt och ekosystemen i vattnen hade rubbats. Ansvaret för hur vattnen mår ligger på Havs- och vattenmyndigheten och pengarna fördelas av Länsstyrelsen. Sjöar som har vad som kallas målarter, arter som anses särskilt skyddsvärda, prioriteras när anslagen till kalkning inte längre räcker till. Arter som räknas som målareter är bland annat flodkräfta, mört, öring, lax och flodpärlmussla. Priset på kalk har hittills ökat med femton procent och fortsätter att öka. Stigande drivmedelspriser fördyrar också transporter av kalk.

Anders Nicander