Sillyngel trollbinder havsöringen

Publisert Sist oppdatert

Den som tillbringar mycket tid på kusten kommer förr eller senare springa på öring som är helt selektiv på sillyngel. Fisken vakar då oavbrutet och har man inte en lämplig fluga i asken är man körd.

I sin första fas är sillynglen helt genomskinliga och är till synes mycket sköra. De kan finnas i oerhörda mängder i vikar och sund. När detta händer brukar öringen samlas och man kan få uppleva vakfester med en intesnitet som annars sällan ser på kusten. Sillynglen är inga snabbsimmare och öringen kan i lugn och ro fylla magen.

Fluga och fisketeknik är avgörande för hur framgångsrik man blir vid dessa lite ovanliga tillfällen. Den mycket begåvade multifiskaren Johan Thörnäs har skapat en fluga som baseras på en ”tentakel” från en gummibläckfisk som Fladen har på sina havsfiskehäcklor. Denna fluga rör sig helt fantastiskt i vattnet och den har visat sig vara mycket effektiv. Det transparenta gummimaterialet är i det närmaste viktlöst vilket bidrar till att ge flugan rätt egenskaper. För att öka fisklikheten förser Johan sina flugor med ögon innan han lackar den del som täcker kroken med ett lager epoxi. Sillynglen är inte stora, runt 20 millimeter, så det gäler att anpassa flugan efter den verkliga förebilden.

För att fiska sillflugan rätt bör man ha flytlina. Sillyngeln befinner sig ofta på grunt vatten och fisken äter dem precis i ytan. Här kan man med fördel också använda en lättare flugutrustning. En 5-6:a funkar utmärkt på kortare avstånd och det är dessutom mycket roligare att drilla fisk på de lätta grejerna. Flugan fiskas hem med en långsam handtwist och det svåra brukar vara att behålla lugnet och fiska ut varje kast och inte ständigt försöka pricka nya vak.