Sixten Sabel fick en lax som de flesta bara får drömma om. Foto: Mathias Sabel

Sagan blev sann: Sixten slog till med superlax i Mörrumsån

Publicerad Senast uppdaterad

Det händer faktiskt att verkligheten överträffar dikten. Fiskeäventyret som 13-årige Sixten Sabel fick vara med om är så välregisserat att det framstår som en saga. Det hela utspelade sig i Mörrumsån, där han fick sitt livs första lax. Och det var minst sagt en superfisk.

Det har nu gått några veckor sedan händelsen, och Sixten har börjar så smått smälta händelsen som blivit en stor snackis vid Mörrumsån.

Guiden Stefan Karlsson. Foto: Mathias Sabel

Här kommer hans egen berättelse om den magiska dagen:
”Vi träffade världens skönaste guide klockan 08.00 på tisdagen. Jag hade 120 timmars tvåhandsfiske efter lax i kroppen totalt i år utan en enda känning. Hela tisdagen ägnade vi åt teori och praktiskt fiske till mörkret lade sig. Vi bestämde oss för att ta chansen och fiska dagen därpå och inte åka hem, och vi somnade gott den kvällen.

Upp tidigt på onsdagen för att hinna fiska lite innan vi skulle vara tvungna att lämna Mörrum klockan 14.00. Först Vittskövle och efter lunch åkte vi till Knaggelid. Vi var där vid 13.00, fiskade snabbt då vi strax skulle åka hem. Men då fick pappa samtal som gjorde att vi kunde fiska till mörkret även denna dag. Vi följde guiden Stefan Karlssons råd och tips och klockan 15.40 kände jag ett rejält sug i linan och en fisk som direkt började röra sig

Drömlaxen i all sin prakt.

rätt upp mot strömmen med sådan kraft så jag aldrig kunde föreställa mig. Känslan var obeskrivlig, det går inte att förklara, för jag tror fortfarande att det var en dröm. Varje gång jag ser bilderna tänker jag ”vilken jädra fisk”.

Stefan hade berättat mycket om etik kring fisket och jag satte direkt press på fisken, allt för att undvika att den blev svår att återutsätta. Efter sju minuter kunde pappa tvåhandstaila den. Tubflugan försedd med hullinglös enkelkrok satt perfekt i mungipan. Vi kan väl konstatera att jag hade turen på min sida den här onsdagen. Framför mig låg en 117 centimeter lång laxhane med en uppskattad vikt på mellan 15–18 kilo”.

Sagan hade alltså blivit sann. Sixtens första lax någonsin var alltså ett exemplar som de flesta bara kan drömma om. Det ska tilläggas att bilderna är hämtade från pappa Mathias film, och därför är lite suddiga. Huvudsaken är dock att minnet är glasklart.
Sixten kommer att göra ett sista försök innan säsongen är över, men har inga förhoppningar om samma fiskelycka igen.
– Jag har förstått att jag kanske aldrig mer kommer att få en sådan här vacker fisk, att jag har lagt ribban lite väl högt, men jag hoppas att jag har bearbetat upplevelsen väl för på torsdag är det nya tag, då väntar en dags fiske nere i Mörrum på deras sista fiskedag. Det ska bli riktigt spännande och jag är supertaggad för ännu en dag där nere.

Stort tack för berättelsen Sixten, och massor med grattis och applåder från oss på Fiskejournalen!