Rätt flöte gör fisket roligare och effektivare.

Så väljer du rätt flöte 

Experten visar hur allt hänger ihop

Publicerat Senast uppdaterad

Det finns en uppsjö av flöten. En del är tjocka och bulliga. En del är smala som ett streck. Andra flöten har en klump antingen långt upp eller långt ner på stammen. Detta är inte en slump. Olika konstruktioner ger olika egenskaper. Häng med Joakim Åberg så lär han dig hur det hänger ihop.

KLOCKAN VISAR TVÅ timmar till midnatt och solen har nyss gått ner bakom trädtopparna. Vattnet ligger som en näckrosbeströdd spegel. Det enda som bryter ytan är molnen av bubblor på mäskplatsen. Krampaktigt håller jag tag i mitt 12-fots matchspö samtidigt som flötestoppen plötsligt vajar till, ett tecken på fisk precis vid linan. Jag kör lyftmetoden med ett smalt wagglerflöte, där linan endast fästs genom en ögla längst ner – perfekt för stilla vatten.

En storm av bubblor uppenbarar sig runt flötet samtidigt som det reser sig. Jag lyfter spöet och känner tyngden av en fin sutare innan den skjuter rakt ut bland näckrosorna. Den stilla sommarkvällen förvandlas till kaos, från en sekund till en annan, och efter en utdragen fajt ligger hon i håvnätet.

Läs vidare med FJ-Premium

✅Få tillgång till hela digitala arkivet
✅Läs e-tidningen när du vill
✅Läs alla premiumartiklar

FJ-Premium
+50 kr presentkort*

1 kr

första månaden, därefter 39kr/månad (Avsluta när du vill)
*presentkortet levereras per mejl inom 24 h och gäller på Fiskejournalen.se

Prenumerera nu

Redan prenumerant?
Logga in för att läsa vidare