Fisket i Norge kan vara fantastiskt men håll koll på hur mycket fisk du får ta med dig hem . Foto: Johan Mikkelsen

Så mycket fisk får du ta med hem från Norge?

Publicerad Senast uppdaterad

Texten är uppdaterad.

Det är hög tid att boka sommarens fiskeresa till Norge. En viktig sak för många är att få ta med sig utsökt matfisk hem. Men det är inte fritt fram. Kampen eller campingen där man bor måste var en registrerad turistfiskeaktör annars får man inte ta hem ett gram fisk.

2021 stramade Norge upp reglerna för uförsel av fisk. Det stack i ögonen att vissa mindre seriösa sportfiskare tog med sig stora mängder fryst fisk hem för att kunna sälja. Man införde en utförselkvot på 18 kilo filé per fiskare. En kvot som max får utnyttjas vid två tillfällen per år.

Samtidigt infördes en rapporteringsplikt av fångst, vilket i praktiken innebär att man måste logga in på en webbsida och noggrant fylla i hur mycket fisk man fångat. Denna rapportering ska göras efter varje fiskepass.

Utöver det finns det en rad, ibland lokala, regler som man behöver ha koll på. En hälleflundra måste vara minst 84 centimeter men inte längre än 200 centimeter om man ska få behålla den. För torsk gäller flera olika regler. Kolla vad som gäler där du ska fiska! Ska man fiska efter lax, havsöring eller havsröding som vandrat upp i sötvatten måste man dessutom lösa en så kallad fiskeravgift.

Att inte följa reglerna kan bli mycket kostsamt. En tysk turist som blev påkommen med att försöka föra ut 99 kilo fisk dömdes 2023 till böter på 27 000 norska kronor.

Men bokar man ett boende hos en registrerad turistfiskeaktör så är det inga konstigheter att ta med fisk från Norge. Det tar några minuter att fylla i sin fångst och kampen sköter registreringen av sina gäster.