Rött ljus för Östersjötorsken
I Världsnaturfondens nysläppta fiskguide får all torsk från Östersjön rött ljus. Även konsumtion av lax, gädda och piggvar från Östersjön får tummen ner.
Världsnaturfondens fiskguide uppdateras årligen och ska hjälpa konsumenter att ta kloka beslut vid fiskdisken och på restauranger. I år får många arter rött ljus, vilket innebär att Världsnaturfonden avråder från konsumtion. Detta gäller i år all torsk från Östersjön, alltså även den trålfångade torsk från östra Östersjön som i fjol fick gult ljus.
”Om vi ska kunna äta lokalt fångad fisk i framtiden måste politikerna ta krafttag”
– Om vi ska kunna äta lokalt fångad fisk i framtiden måste politikerna ta krafttag. Kontrollen behöver skärpas, torsken få en chans att återhämta sig och ålfisket stängas under hösten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Även många andra arter från Östersjön får rött ljus, såsom laxen, gäddan och piggvaren.
Garnfiskad abborre från Rigabukten, strömming från östra Östersjön och MSC-certifierad skarpsill från Lettland kan man däremot äta med gott samvete, enligt Världsnaturfonden. Dessa har nämligen fått grönt ljus i årets guide.
Här kan du läsa mer Fiskguiden 2018.
Här kan du lyssna på ett inslag i P1-morgon där Inger Näslund från Världsnaturfonden förklarar varför all torsk från Östersjön får rött ljus – och varför torsken i Östersjön har betydelse för hela ekosystemet.
Hans Hällman