Självklart ska du fresta regnbågen med en fluga! Foto: Johan Klingberg

Regnbågstider – här är flugorna som alltid bör finnas i asken!

Publicerat

Länge leve sommaren – och regnbågen. Denna fisk finns inom räckhåll för hundratusentals svenskar, och extra roligt är det att lura dem till hugg på fluga. Men regnbågen kan vara väldigt selektiv, och då gäller det att vara rätt utrustad.

Allt Om Flugfiskes chefredaktör Johan Klingberg tipsar här om 5 flugor som bör finnas med i asken när du besöker ett regnbågsvatten.

Busen. En imitation av en nattsländepuppa och kan fiskas både som sjunkande och som flytande. Som sjunkande fiskas den genom långsam handtvist. Som torrfluga gör man bäst i att ge en liten rörelse då och då.

Flicksländenymfer. Dessa finns året runt i sjöarna och är alltid ett begärligt byte för regnbågen. Använd flytlina och en lång tafs och handtvista den långsamt i närheten av vegetation.

Flytbaggen. Fiskas med sjunklina och en relativt kort tafs. Väl på botten flyter den upp motsvarande tafslängd och fiskas genom boobymetoden. Under flera säsonger har den varit den mest fiskfångande flugan i flera sjöar.

Streaking Caddis. Imiterar en stor nattslända och tas hem genom kraftiga rörelser varvade med långa pauser. Den grå fungerar bäst under sommaren medan den svarta ofta fungerar bäst under hösten.

Haröra. Ett klassiskt mönster, förses den dessutom med en fluo-grön eller orange skalle blir den ännu vassare. Fiska den genom långsam handtivst med flytlina och en lång tafsspets. Fungerar över hela sjön under hela säsongen.