Annons: Sponsrat innehåll

Havsöringfisket längs Skånekusten är mycket bra. Foto: Michael Paszkowski

Rätt (spinn)grejer för Sydkustens havsöringar

Publicerat Senast uppdaterad

Öppen kust ställer lite speciella krav på utrustningen. Vinden är en faktor man ständigt måste räkna med. Är det sedan ordentligt långgrunt tillkommer faktorn att långa kast ofta är nödvändiga. Vi har koll grejerna du behöver.

Långa dagar med många och långa kast. Är inte utrusningen väl balanserad blir det snabbt mer av ett monotont arbete än lustfyllt fiske. Med rätt grejer är det en annan sak. Då tänker man knappt på att kasten blir många och man kan istället gå in i det lätt meditativa tillstånd som är karaktäristiskt för den här typen av fiske. Havsöring haspelset – Pro är marknadens kanske mest prisvärda set i de lite exklusivare klasserna. Sierra Futuro är ett kalasfint spö som kastar otroligt bra. Till fisket i Skåne hade vi helt klart valt den 9,6 fot långa modellen som kastar 9-30 gram. Daiwa Fuego är rakt av en riktig superrulle i sin prisklass. Otroligt mjuk att kasta och veva. Dessutom är den riktigt snygg! Till det kommer en mycket bra lina (Berkley Fireline Svartzonker Braid) som har helt rätt egenskaper för kustöringfisket.

Beten för havsöring finns i mängder och varje år kommer det nya spännande varianter. Vi har plockat ihop ett beteskit med några av de hetaste betena som finns för havsöring. Moderna beten i rätt färger som ger möjlighet att variera efter rådande förhållanden. Är vattnet glasklart och stilla brukar man vilja köra med lugnare, mer naturliga färger, medan man väljer skrikiga färger i brunt och oroligt vatten. Men inga regler är utan undantag!

Havsöringfisket i syd är i princip synonymt med vadning. Även om fisken kan gå extremt grunt i börja av säsongen behöver man komma ut en bit. Vadarbyxor finns i flera material och i väldigt olika prisklasser. Den enklaste är i gummi och det inget vi rekommenderar för fiske i januari! Neopren har fantastiska egenskaper när det gäller att hålla kylan ute. Nackdelen är att de inte andas och det kan istället bli väldigt varmt om man rör sig mellan fiskeplatserna. Vet man att man kommer att fiska på en och samma plats eller att vadarna åker av och på så är neopren ett utmärkt val. Men de allra flest väljer vadare med andasfuntion. De är mycket bekväma både i och utanför vattnet men det är helt nödvändigt att ha värmeisolerande byxor under! Till andasvadare behöver man köpa till vadarskor – förutsatt att man inte väljer något av de färdiga paket som finns att välja på. Vadarpaket intermediate innehåller både byxor och skor. Dessutom ingår en superpraktisk ryggsäck där man får plats med både kaffetermos, betesask och en extra tröja om kylan blir allt för påträngande.