Ett bra borr i rätt storlek gör isfisket både roligare och bekvämare. Foto: Esbjörn Möllerström

Rätt isborr för varje tillfälle

Publisert Sist oppdatert

När vintern kopplat greppet om landet är vi många som drar på isfiske. Men vilket isborr bör du välja för att det ska funka optimalt för både fisket och armarna?

Fiskar du abborre i sjön med tusenbröder eller ismetar du gädda? Fiskar du sik och röding från metertjocka isar? En bra isborr är förutsättning för att fisket ska funka och utöver att vara lätt och bekvämt att borra med måste det ha rätt diameter. Det finns borrar i många prisklasser och fiskar man bara någon gång då och då kan man tryggt välja de billigare. Fiskar man ofta är det en mycket klok investering att välja de lite dyrare. De är betydligt bättre att jobba med under långa fiskepass.

Fiskar man i vatten med mest småabborre eller tävlar i pimelfiske vill man ha ett borr som är lätt att borra med så att man orkar borra en stor mäng hål under en fiskedag. Då är de minsta borrarna på 110-115 millimeter optimala. De är både smidiga att släpa på och skär som smör genom isen.

Rapala UR steel är ett väl beprövat borr med mycket hög kvalitet.

Ett borr runt 130 millimeter är en bra kompromiss mellan storlek på hålet och användarkomfort. Detta är kanske den optimala storleken för den som pimplar abborre bara för att det är så fantastiskt roligt. De extra centimetrarna gör faktiskt skillnad när en lite större abborre ska upp ur hålet. Samtidigt borret lättvevat nog för att man ska orka borra de där extra hålen som kan vara hela skillnaden mellan fiasko och succé.

Mora Ice Super Nova Black är ett mycket bra borr med en fantastisk skärpa på skären.

Pimplar man regnbåge, sik, röding, harr och öring – eller satsar på riktigt stor abborre vill man ha ett hål på minst 150 millimeter. Vid den här typen av fiske borrar man oftast inte lika många hål. Med ett borr i den här storleken är det fortfarande hanterbart att borra igenom riktigt tjocka isar vilket man ofta gör vid fiske i norr.

Strike Master Sport är ett lite billigare borr som ger mycket hål för pengarna.

Egentligen finns det bara fördelar med ett stort hål. Det gör både fisket lättare och minskar risken att man ska tappa fisken drastiskt. Men med stora hål kommer dilemmat att dt krävs mycket kraft för att ta sig igenom isen. Är det bara 10-15 centimeter is är det en baggis men när isen är 60-70 centimeter eller mer och man vill borra många hål blir det tungt. Här gäller det att ha rakbladsvassa skär på borret och bra styrka i armarna eller att satsa på ett motordrivet borr.

Ismetar man gädda och gös eller jagar stor sik, röding och öring är hål på 200 millimeter ett minimum. Allt fler köper en enkel adapter så man kan använda en borrskruvdragare istället för muskelkraft för att ta sig igenom isen. Detta kan man naturligtvis göra även till borr med mindre diameter, men med 150-200 millimeter gör de verklig nytta. För att klara borra många hål krävs dock en borrskruvdragare av högsta klass och de är mycket dyra. Ett vettigt alternativ är då ett motorborr. Dessa borr är supersmidiga och har ett bra tvåhandsgrepp.

Strike Master är en praktisk lösning för stora hål. Borrar man väldigt många hål under en fiskedag kan man behöva köpa till ett extra batteri.