Annons: Sponsrat innehåll

Vicke Original Prisma är ett suveränt bete.

Rätt grejer för vätterlaxen

Publisert Sist oppdatert

Vättern forsätter att överraska med riktigt fint laxfiske. Det tycks inte som om det är de allra största som stryker runt klipporna, men det fångas väldigt mycket lax i klart godkänd storlek. Fisket är lite krävande men belöningen är enorm. Det finns inte många platser i världen där man kan fånga lax från land.

Det gäller att kunna kasta långt! Laxen stryker emellanåt precis utanför klipporna men oftast går den så långt ut att man behöver anpassa både utrustning och bete efter de förhållandena. Multi eller haspel är en smaksak men rullen ska har rätt storlek med rätt linkapacitet. Pratar vi haspel så är en rulle i 3-4000 storlek lagom. Här finns det mängder av bra rullar att välja bland men vi tycker att Daiwa 20 Fuego är en kalasrulle. Den finns i 3000-storlek och är nog en av marknadens mest prisvärda rullar.

Bland multirullarna tycker vi att lågrofilarna är riktigt sköna för långa fiskedagar med många kast. Visst, en klassisk Ambassadeur är alltid kul att fiska med men visst ligger lågprofilarna lite bättre i handen?

13 fishing har flera riktigt fina modeller med rätt egenskaper för fiske efter vätterlaxen. Modus R2 har en utväxling på hela 7:3:1 vilket gör vevandet otroligt mycket behagligare eftersom man kan gå ner i vevhastighet och ändå hålla rätt fart på betet.

Spöt bör vara minst nio fot, men ännu hellre tio eller elva fot. Långa spön ger längre kast samtidigt som man har en helt annan kontroll på betet – och på krokad fisk. Kastvikten bör ligga någon stans 15-50 gram.

Scierra Futuro 10´ med rekommenderad kastvikt 10-38 gram är ett spö vi testat och älskar att fiska lax med. Det är på den mjukare delen av skalan men det är underbart att både kasta och drilla fisk med. Spöt är även en storfravorit till havsöringfisket på skånekusten. Spöt klarar lätt några gram mer än det är klassat för vilket kommer väl till pass när man vill slänga på en 40 grams kustvobbler

För den som föredrar att fiska med spinnspö och multirulle är Berkley Lightning HT en riktig klassiker. Spöt är ”bara” 9 fot men med rätt rulle (se ovan) får man en utrustning som är en dröm att fiska landlax med.

Flätlina det enda rimliga valet. Dels krokar man bättre på riktigt långt håll, dels känner man de ibland mycket försiktiga stötar som laxen gör innan själva hugget. Känner man en sådan stöt och gör ett spinnstopp så brukar hugget komma! Lagom dimension ligger runt 0,16-0,18 millimeter. Vi hade satsat på en Berkley Fireline Ultra 8 Carrier i tjocklek 0,17 millimeter. Men lina är mycket av en smaksak.

Bland beten finns det så fantastiskt mycket bra att välja på. Klassiska havsöringdrag, kustvobbler och genomlöpsdrag i vikter från 20-40 gram är alla bra alternativ Färgerna silver, grönt och svart är klassiska för vätterlaxen som är storätare av spigg. Just färgen anses vara mycket viktigt bland de riktiga experterna på vätterlaxfisket. Ska man rekommendera ett enda drag så är Vicke 40 gram i färgen silver/grönt ett självklart val. Utan det skulle vi aldrig åka till Vättern.